Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lažirao zajmove

Bankar osuđen na doživotni zatvor, oduzeta mu i sva imovina: Pronevjerio je ogroman novac

Logo Kineske banke
Logo Kineske banke Foto: Afp
Bivši rukovoditelj podružnice Bank of China, Xu Guojun, posljednji je u nizu bankarskih rukovoditelja koji je osuđen zbog korupcije zahvaljujući antikorupcijskoj kampanji koju je pokrenuo kineski predsjednik.

Kinu potresaju afere antikorupcijske kampanje koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping. U posljednjem od mnogobrojnih suđenja osuđen je bivši voditelj podružnice Bank of China u južnoj Kini od 1993. do 2001., Xu Guojun.

Guojun je osuđen na doživotni zatvor zbog optužbe da je, s još dvojicom bivših zaposlenika iste banke, pronevjerio 2,3 milijarde juana, odnosno oko 325 milijuna dolara. Bankari su optuženi za iskorištavanje sustava upravljanja zajmovima kako bi dobivali lažne zajmove. 

 

 

Dvojica njegovih suradnika osuđeni su na 12 i 13 godina zatvora dok je Goujunu, koji je prije dvije godine prisilno vraćen iz Amerike u koju je pobjegao 2001., oduzeta i sva imovina kao i politička prava.

Lokalni mediji izvjestili su da je do sada vraćeno više od 2 milijarde juana ukradenog novca.

Pročitajte i ovo Pretučeni dječak koji se bori za život Užas u SAD-u UZNEMIRUJUĆE Dječak (3) se bori za život, brutalno ga prebio 12-godišnjak koji ga je čuvao: "Tukao ga je remenom, glavom mu udarao o zid"

Pročitajte i ovo Intervencija vatrogasaca u Bukevju noćna akcija FOTO Eksplodirala plinska boca, požar zahvatio i automobile
 

Nije jedini...

Proteklih mjeseci novčano su kažnjeni, zatvoreni ili su trenutno pod istragom i mnogi drugi visoki financijski rukovoditelji iz kineskih državnih banaka. Kineski predsjednik na to je rekao da Peking mora suzbiti "hedonistički" životni stil bankara.

Tako je u listopadu uhićen bivši predsjednik Bank of China zbog sumnje na podmićivanje i davanje nezakonitih zajmova. Liu Liange, predsjednik državne banke od 2019. do 2023., dao je ostavku na svoju poziciju u ožujku ove godine.

Bivši predsjednik China Life Insurancea Wang Bin osuđen je u rujnu na doživotni zatvor bez pomilovanja zbog podmićivanja.

Napori poduzeti predsjednikovom kampanjom očito su doveli do rezultata, no, tvrde dužnosnici, konačno slamanje korupcije u financijskoj industriji još je daleko od gotovog, prenosi Index.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene