Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"odobrite prodaju"

Švedska još nema odobrenje Turske za ulazak u NATO, Erdogan poručio SAD-u: "Očekujem nešto od vas"

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan Foto: Afp
Turska još čeka da joj SAD odobri prodaju borbenih zrakoplova F-16 prije nego što parlament u Ankari može ratificirati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu.

"Očekujem nešto od vas", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na povratku iz Katara, misleći na SAD. "Odobrite ovu (prodaju F-16) u svom Kongresu i mi zajedno poduzimamo ove korake istodobno", citirao je Erdogana njegov ured za komunikacije.

Ostaje nejasno hoće li i kada američki Kongres krenuti s planom. Predsjednik SAD-a Joe Biden podržava prodaju, ali još uvijek postoji određena doza protivljenja u Kongresu.

Ratifikacija švedskog pristupa NATO-u u turskom parlamentu čeka se od listopada kada ju je Erdogan poslao, nakon višemjesečnog protivljenja navodnoj podršci Stockholma skupinama koje Ankara smatra "terorističkim".

Pročitajte i ovo Ilko Ćimić i Hrvoje Zovko treba mijenjati sustav Zovko poderao izvješće DORH-a o smrti novinara Matijanića: ''Za nas je sve to jedan veliki igrokaz na koji ne pristajemo"

NATO saveznici nedavno su izrazili razočaranost zbog dugotrajnog procesa u Ankari.

Švedska nema odobrenje Turske, a također ni Mađarske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene