Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

'Trebamo se pripremiti za neviđene ekstreme u vremenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjetite se suša u Teksasu, poplava na Tajlandu i ekstremnih vrućina u Rusiji. To je nagovještaj onoga što nam dolazi s globalnim zatopljenjem.

Upozorenje je to vrhunskih internacionalnih znanstvenika koji se bave globalnim zatopljenjem, a koji su se sastali na skupu u Africi, piše AP. Tvrde da se trebamo pripremiti za ekstremne vremenske uvjete koji će stići zajedno s globalnim zatopljenjem.

Pročitajte i ovo Piknik, ilustracija Prvi maj Planirate druženje u prirodi za Praznik rada? Vrijeme bi vas moglo iznenaditi Saharski pijesak stigao do Hrvatske Objavljene satelitske snimke Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: "Atmosfera u dijelovima zemlje bit će zamućena"

Ovi stručnjaci strahuju da će bez bolje pripreme ludo ekstremno vrijeme možda nadvladati neke lokacije i učiniti ih mjestima na kojima nije moguć život. Znanstvenici tu najprije misle na siromašne zemlje, ali nije nemoguće da se isti scenarij dogodi i u sjevernim krajevima planeta poput Kanade, Rusije i Grenlanda.

Tvrde da bi valovi nesnosne vrućine, koji su sada rijetki događaji, mogli postati još topliji i učestaliji, točnije, mogli bi stizati svakih pet godina. Isto je i s teškim kišnim razdobljima koja su se znala događati svakih 20 godina. Znanstvenici predviđaju da bi dramatične poplave u Jugoistočnoj Aziji mogle postati čak pet puta češće.

'Ovo je poziv za buđenje. Vremenski događaji koji će obilježiti godinu ispred nas bit će teži, a u budućnosti će stanje biti sve gore. Trebamo očekivati katastrofe kako bi mogli spriječiti njihove posljedice', tvrde znanstvenici David Easterling i Maarten van Aalst.

>> Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje!

Dodaju kako vremenska nepogoda, koje se najviše treba bojati, koja će odnijeti najviše života i učiniti najveću materijalnu štetu, jest poplava. Zaključak je ovo znanstvenika koji su se sastali u organizaciji Ujedinjenih naroda i Svjetske meteorološke organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene