Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele biti najsretniji

Osnovano prije 2 godine: Država s najvišim neboderom na svijetu ima i neobično ministarstvo

Burj Khalifa (Foto: AFP)
Burj Khalifa (Foto: AFP) Foto: Afp
Mjerenje sreće trebalo bi biti glavni pokazatelj dobrih politika, smatra Ohood Khalfan Al Roumi, ministrica sreće i blagostanja Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njezino ministarstvo osnovano je prije dvije godine, u jednom od najvećih reorganizacija emiratskih vlasti u zadnjih pedeset godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ilegalne tvari Nogometni trener u Dubaiju osuđen na 25 godina zbog tvari legalne i u Hrvatskoj: "Zbog toga ne zaslužuje izgubiti cijeli život" Slika nije dostupna u bijeloj kući Izrael potpisao s UAE-om i Bahreinom sporazume o normalizaciji odnosa: "Ovo mijenja tijek povijesti"

Ta država s najvišim neboderom na svijetu, otočjem u obliku palme, skijalištem u zatvorenom prostoru, nedemokratski izabranim vođama iz kraljevske obitelji koji se ne smiju kritizirati i velikim brojem bijedno plaćenih radnika iz Azije tada je dobila i ministarstvo tolerancije.

Cilj vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), zemlje bogate naftom s jednim od najvećih BDP-ova po glavi stanovnika, jest biti među pet najsretnijih država na svijetu do 2021. godine, stoji na stranicama ministarstva.

Ministrica Al Roumi, čija je glavna odgovornost uskladiti sve vladine planove i ministarstva kako bi se postiglo sretnije društvo, sudjelovala je na Bledskom strateškom forumu koji završava u utorak.

Na Bledu je naglasila kako je u zadnja tri desetljeća društvo postiglo više nego u nekoliko stoljeća. Od 2000. do 2016. životna dob narasla je za 5,5 godina, medicina je sve naprednija, sve je manje ljudi gladno, a sve više ih ima pristup pitkoj vodi i internetu.

No s napretkom su došle i negativne pojave, ukazala je. Od 1980. udvostručio se broj oboljelih od dijabetesa, dok je tri puta više pretilih.

Suvremeni svijet pati od depresije, neispavanosti i sve većeg broja samoubojstava.

Emiratska ministrica to vidi kao glavni razlog uvođenja koncepta sreće i blagostanja u politiku. Uspješnost vlada tradicionalno se mjeri rastom BDP-a, no taj indikator ne zrcali poboljšanje života građana.

To su na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2016. ustvrdili i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christina Lagarde i Nobelom nagrađen ekonomist Joseph Stiglitz.

"BDP je loš način za procjenu zdravlja naših ekonomija i pod hitno moramo naći novu mjeru", prenio je CBS njihov zaključak.

Problem kod rasta BDP-a jest to što se u njega računaju i negativne pojave. Primjerice, ako državu pogodi potres nakon kojeg je potrebna obnova, BDP raste.

"BDP nije nužno povezan sa zadovoljstvom. Postoje slučajevi gdje je rastao, a sreća padala. Tim se indikatorom u obzir ne uzimaju ni faktori poput efikasnosti vlade, transparentnosti, bioraznolikosti i okoliša i slično", rekla je Al Roumi na Bledu.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu jedina država koja želi sretnije ljude. Butan je 1972. počeo mjeriti bruto nacionalnu sreću, a Emiratima su se u takozvanoj "Koaliciji sreće" 2018. pridružili i Kostarika, Meksiko, Portugal, Kazahstan i Slovenija. Koalicija se sastaje svake godine, raspravlja o postignutom i razmjenjuje ideje.

Prema Svjetskom izvještaju o sreći (WHR), koji sastavljaju tri profesora s uglednih fakulteta, najsretnija zemlja u razdoblju od 2015. do 2017. bila je Finska, a slijedile su ju Norveška, Danska, Island i Švicarska.

UAE se nalazi na 20. mjestu, dok je Hrvatska 82., ispod Crne Gore i iznad Dominikanske Republike. Sreća je mjerena nizom pokazatelja poput BDP-a po stanovniku, očekivane životne dobi i percepcije korupcije u društvu.

Al Roumi je istaknula kako sreća nije samo u rukama vlada. Njihova je dužnost "stvoriti krajolik kako bi građanima bilo omogućeno da budu sretni, no onda je na pojedincima da rade na svom blagostanju".

"To više nije nešto dodatno, nego ključna mjera uspješnosti politike", poručila je ministrica.

"Danas više nego ikad prije imamo dužnost osnažiti ljude kako bi donosili bolje odluke da bi im životi bili sretniji".  (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene