Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki gubitak

Tajna ukrajinska jedinica otkriva kako je nanijela golemu sramotu ruskoj mornarici: "Vrijeme je za novi način ratovanja"

Snimka uništenja ruskog broda dronovima
Snimka uništenja ruskog broda dronovima Foto: Screenshot
Bilo je potrebno samo šest bespilotnih letjelica, pogonjenih vodenim skuterima, da se prošlog tjedna obori ruski brod s navođenim projektilima, navodi se u rijetkom intervjuu s tajnom ukrajinskom jedinicom koja stoji iza napada.

Ukrajinska obrambena obavještajna služba priopćila je u to vrijeme da je mali ruski ratni brod Ivanovec pretrpio višestruke udarce u trup prije nego što su ga potopile bespilotne letjelice u zaljevu na Krimskom poluotoku pod ruskom okupacijom.

Jedan od pilota bespilotnih letjelica koji stoji iza napada rekao je za CNN da je u napadu korišteno deset bespilotnih letjelica MAGURA, od kojih je šest pogodilo i na kraju potopilo ruski ratni brod - najnoviji sramotni gubitak za rusku crnomorsku flotu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija kod Zadra Prevrnuo se motokultivator s prikolicom, poginula žena: Policija prijavila muškarca (75), objavljeni detalji

Dronovi su dugi samo nekoliko metara i pokreću ih vodeni skuteri, rekao je pilot, ali imaju veliki domet od oko 800 kilometara, što njegovoj jedinici daje slobodu da lansira svoje dronove s velikih područja obale za misije protiv ciljeva na Krimu.

Pilot, identificiran kao 13, član je specijalne jedinice u ukrajinskoj obrambenoj obavještajnoj agenciji (GUR), koja je povezana s nizom napada na Krim i samu Rusiju.

Noćna snimka koju su objavili Ukrajinci pokazala je kako Rusi pucaju na dronove dok su jurili prema brodu, prije nego što su najmanje dva drona udarila u bok broda, onesposobila ga i izazvala velike eksplozije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prava radnika Muškarac 28 godina radio prekovremeno i za to nije bio plaćen, a onda je zbog bolesti dobio otkaz

Pročitajte i ovo Miss Japana Brojne kontroverze Miss Japana iz Ukrajine odrekla se krune: Razlog nije onaj koji mislite

Vrhovni ukrajinski general pozvao je na širu upotrebu bespilotnih letjelica kako bi se spasili životi ukrajinskih vojnika i kako bi se poništila materijalna prednost Rusije u oružju i streljivu.

"Upravo ti bespilotni sustavi - kao što su bespilotne letjelice - zajedno s drugim vrstama naprednog oružja, pružaju najbolji način Ukrajini da izbjegne da bude uvučena u rovovski rat, u kojemu mi nemamo prednost", izjavio je ukrajinski vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Valerij Zalužnji.

"Ukratko, ovo ne znači ništa manje nego sveobuhvatno redizajniranje operacija na bojnom polju – i napuštanje zastarjelog, stereotipnog razmišljanja", dodao je, piše CNN.

Od ruskog preuzimanja Krima 2014. i nakon daljnjih gubitaka nakon ruske invazije 2022. Ukrajina više nema funkcionalnu mornaricu u Crnom moru, ali potapanje broda Ivanovec još je jedna pobjeda protiv ruske crnomorske flote.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Najistaknutiji od njezinih napada bio je napad na Moskvu u travnju 2022., koji je Rusiju prisilio da promijeni način na koji djeluje u blizini područja pod kontrolom Ukrajine.

"Utjecaj dronova je impresivan, ali to je delikatan posao", rekao je pilot.

Dronovi su dokazali svoju učinkovitost čak i protiv nekih od najjačih brodova ruske crnomorske flote, tajna je u tome što ih je poprilično teško vidjeti, pogotovo na otvorenom moru.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene