Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Čovjek koji je previše znao'

Sudu se požalio na pranje novca u banci pa ga poslali u ludnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački list Sueddeutsche Zeitung objavio je priču o muškarcu koji je upozoravao na malverzacije u Hypo-Vereinsbank, nakon čega je proglašen paranoidnim bolesnikom te bio zatočen u psihijatrijskim ustanovama.

Sve je počelo 2002. godine, kada je Mollath poslao pismo upravi HVB-a, piše Sueddeutsche Zeitung. Tim ih je putem želio upozoriti na nezakonite radnje u podružnici u Nürnbergu, o kojima je čuo od vlastite supruge. Naime, saznao je da su ona i još neki savjetnici za imovinu švercali novac imućnijih klijenata u Švicarsku te se bavili tzv. insider tradingom na burzi. Mollath je tvrdio da je imao i neke dokumente koji su sve to dokazivali, ali je većinu njih sakrila njegova supruga od koje se uskoro razveo.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 Mobilno bankarstvo Velika promjena u banci zbunila građane: Doznajemo kako možete zadržati fizički token Ilustracija stigla presuda Maskirani 65-godišnjak probao podići milijune s računa biznismena, napravio i dokumente na njegovo ime: "Meni bi bilo dovoljno i 50.000"

U banci je potom provedena unutarnja istraga koja je pokazala da se unutar filijale u Nürnbergu godinama ilegalno poslovalo, ali je izvještaj označen kao visoko povjerljiv te nije dostavljen sudu. Ipak, banka je tada reagirala otpuštanjem nekoliko zaposlenika, među kojima je bila i Mollathova supruga.

Nedavno su izvještaj pročitali neovisni revizori te su zaključili da se unutra nalaze i ilegalne radnje, što upućuje na to da je banka sve htjela zataškati.

>> Paranoja - Evo zašto su zatvorili Newark

Mollath i supruga razveli su se u jesen 2003., a ona ga je optužila da ju je 16 mjeseci prije toga fizički napao. Mollath je tvrdio da je sve povezano s tim što je preko nje saznao za kriminalne radnje u HVB-u. Sud ga je tada proglasio osobom koja pati od 'paranoidnog načina razmišljanja', u kojem umišlja da postoji kompleksna mreža ljudi u banci koji se bave pranjem novca. Upravo se to kasnije pokazalo kao istina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene