Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DJEDICA JE NAVIKAO

Snježna oluja izazvala kaos i pustoš, ali njega čak ni ona nije mogla zaustaviti: ''Djeco, darovi stižu!''

Američki vojni dužnosnici uvjerili su zabrinutu djecu da arktička eksplozija i snježna oluja koje su ovaj tjedan izazvale pustoš u zračnom prometu u SAD-u neće spriječiti Djeda Božićnjaka da obavi svoj let na Badnjak.

S vremena na vrijeme moramo se suočiti s polarnim vrtlogom, ali Djed Božićnjak živi cijelu godinu u jednom vrtlogu na Sjevernom polu, tako da je navikao na ovakvo vrijeme", rekao je Ben Wiseman, glasnogovornik Sjevernoameričkog zapovjedništva za protuzračnu obranu (NORAD), koje prati božićni let.

Već 67 godina NORAD, združeno američko-kanadsko vojno zapovjedništvo sa sjedištem u bazi zračnih snaga Peterson u Colorado Springsu u Coloradu objavljuje slike i novosti o svjetskom putovanju legendarnog lika zajedno s glavnom zadaćom praćenja protuzračne obrane i izdavanja zračnih i pomorskih informacija upozorenja.

Tradicija traganja za Djedom Božićnjakom nastala je 1955. godine kad je u listu u Colorado Springsu pogrešno otisnut telefonski broj robne kuće za djecu da mogu nazvati i razgovarati s Djedom Božićnjakom. Navedeni broj pripadao je onome što je tada bilo poznato kao Zapovjedništvo kontinentalne protuzračne obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija HLADAN TUŠ U SUSJEDSTVU Ministar protiv Djeda Mraza: Ništa od zabave za djecu, Djedica vrijeđa vjerske osjećaje

Službenik koji je imao razumijevanja prihvaćao je dječje pozive i uvjeravao ih da je Djed Božićnjak u zraku i prema rasporedu kako bi isporučio darove dobrim djevojčicama i dječacima, leteći u svojim saonicama koje vuku sobovi.

Djed Božićnjak nema službeni plan leta, tako da vojska nikad nije sasvim sigurna kada će on točno poletjeti, niti ne zna njegovu točnu rutu, rekao je Wiseman iz NORAD-a, iako program za praćenje Djeda Božićnjaka kreće uživo u četiri ujutro po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) u petak na internetskoj stranici NORAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 DJECA SVE RAZUMIJU Tisuće dječjih pisama iz cijeloga svijeta pristižu u poštanski ured na Trgu anđela: ''Najmlađi imaju različite božićne želje, ali jedna je posebna''

Nakon što glavni sob veselog starog vilenjaka Rudolf uključi svoj sjajni crveni nos, vojno osoblje može odrediti njegovu lokaciju pomoću infracrvenih senzora, rekao je Wiseman.

Američki i kanadski piloti borbenih zrakoplova pružaju mu ljubaznu pratnju iznad Sjeverne Amerike, a Djed Božićnjak usporava kako bi im mahnuo, dodao je.

NORAD je pokrenuo i aplikaciju Santa Tracker na kojoj se može vidjeti gdje se Djedica nalazi u određenom trenutku, a možete i zaviriti u njegovo selo i još ponešto... a što sve, pogledajte OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene