Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv 47 zastupnika

Slovenski parlament odbacio prijedlog o dvotrećinskoj većini za arbitražu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski je parlament u utorak odbacio zakonski prijedlog oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) prema kojemu bi za ratifikaciju hrvatsko-slovenskog sporazuma o arbitraži bila potrebna dvotrećinska, a ne uobičajena natpolovična većina zastupnika.

Protiv oporbenog prijedloga glasovalo je 47 zastupnika, a podržao ga je 31 zastupnik, uz zastupnike stranke koja ga je predložila još i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS). Stranke vladajuće koalicije u raspravi su isticale da je za potvrđivanje međunarodnih sporazuma uobičajena natpolovična većina. Traženje dvotrećinske većine za ratifikaciju sporazuma, što su ga prošle godine u Stockholmu potpisali predsjednici vlada dviju država Borut Pahor i Jadranka Kosor, znači izražavanje protivljenja sporazumu, smatraju predstavnici koalicije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

S druge strane. Jožef Jerovšek, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša, izjavio je u raspravi da bi donošenje zakona koji bi za ratifikaciju sporazuma odredio potrebnu dvotrećinsku većinu izvuklo slovensku vladu iz 'neugodne situacije' u koju je ušla potpisivanjem sporazuma koji je po uvjerenju oporbe za Sloveniju nepovoljan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene