Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izglasana nova Rezolucija

Naši susjedi mijenjaju prometna pravila: Kaznit će vas i za ono što je u Hrvatskoj dopušteno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nova Rezolucija o nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2023. do 2030. u Sloveniji smanjuje dopuštenu koncentraciju alkohola u krvi na 0,0.

Slovenski zastupnici usvojili su zaključak o nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2023. do 2030. godine. 

Rezolucijom se predviđa razvoj infrastrukture kojim bi se promicalo sigurno korištenje javnog prijevoza, pješačenje, biciklizam i drugi oblici aktivne mobilnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Imaju rak, no novi šok tek slijedi: "Na terapiju se čeka i do pet mjeseci, pa odustaju od liječenja. Neki su umrli dok su čekali prvi pregled"

Planiraju i proširiti područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umjerenog prometa.

Novim mjerama smanjit će se i najviša dopuštena koncentracija alkohola u krvi, odnosno odsad se neće tolerirati - granica je 0,0.

Predviđa se i pooštravanje zakonodavstva za recidiviste i ispitivanje mogućnosti podizanja odštetnog zahtjeva za izazivanje teške prometne nesreće zbog alkohola ili droga s 13.560 eura na 130 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Autobus zamalo udario u benzinsku pumpu Pribranost i hrabrost VIDEO Sekunde do katastrofe: Tinejdžerica spasila autobus pun učenika prije nego što je udario u benzinsku pumpu

Planirano je i uvođenje inspekcijskog nadzora i ocjena sigurnosti školskih ruta, uspostava procjene sigurnosti nacionalnih biciklističkih poveznica, postupna obnova zakonske regulative u području projektiranja cesta.

Podići će se i dobna granica za korisnike lakih motornih vozila i e-bicikala iznad 15 godina te uvođenje osposobljavanja učenika u osnovnom školama za stjecanje dozvole za upravljanje e-biciklom, prenosi N1.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene