Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon prometne nesreće

Policija poslala važnu obavijest: Ovo morate napraviti ako ne želite platiti kaznu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija upozorava na obveze svih vozača koji su sudjelovali u prometnoj nesreći.

Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti.

"Potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je značajan broj sudionika koji su skrivili takve prometne nesreće, postupio suprotno odredbama zakona i napustio mjesto događaja", posebno je naglasila policija.

Pročitajte i ovo Podmornica Kraljevske mornarice Zakazale kontrole Sekunde do nuklearne katastrofe! Naoružana podmornica sa 140 članova posade pojurila prema dnu oceana

Prema statističkim podacima, samo na području PU požeško-slavonske ove su godine u devet mjeseci zabilježene 453 prometne nesreće, a od toga je kod onih s materijalnom štetom čak 115 vozača postupilo suprotno prometnim propisima i napustilo mjesto nesreće.

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama stoji da su vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni:

  • odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa
  • popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima
  • vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima
  • kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Za nepoštivanje zakona predviđene su i novčane kazne. 60 eura novčana je kazna za vozače ako odmah, ako je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa.

Od 390 do 920 eura novčane kazne mogu dobiti vozači ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostave svoje podatke ili ne popune Europsko izvješće i napuste mjesto događaja. Izriče im se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će im se tri negativna prekršajna boda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izvještaj TÜV-a Objavljena lista rabljenih automobila koji se najmanje kvare: Provjerite je li i vaš među njima

Kod prometnih nesreća u kojima je nastala materijalna šteta policija ne obavlja očevid već upućuje sudionike da razmijene osobne podatke i podatke o vozilu te da popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći.

"Policijski službenik tada na temelju utvrđenog naplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće", napisali su iz policije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene