Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava odjeknula Europom

Slovački premijer upozorio Ukrajinu: "Moraju pristati na kompromis, Rusija se neće povući"

Robert Fico i Viktor Orban
Robert Fico i Viktor Orban Foto: Afp
Slovački premijer Robert Fico tvrdi da je jedini način za zaustavljanje rata između Ukrajine i Rusije da Kijev prepusti dio teritorija agresoru. Uz to, još je jednom naglasio svoj stav u kojemu se protivi članstvu Ukrajine u NATO-u.

Robert Fico, slovački premijer, naglasio je kako je jedini način da se rat u Ukrajini zaustavi taj da Kijev dio teritorija prepusti Rusiji.

"Mora postojati neki kompromis. Što oni očekuju, da će Rusija napustiti Krim, Donbas i Luhansk? To nije realno", izjavio je Fico za slovački RTVS.

Vlast u Slovačkoj Fico je preuzeo u prosincu 2023. godine nakon što je njegova lijevo-populistička stranka Smer pobijedila na rujanskim izborima. Jedno od njegovih predizbornih obećanja bilo je i prestanak slanja oružja Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dva tjedna Započeo bijeli štrajk, sucima se pridružili i državni odvjetnici: Na sudovima samo hitni predmeti

Uz to Fico je obećao i blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u i povlačenje sankcija Rusiji.

Svoje protivljenje Ukrajinskom članstvu u NATO-u Fico je ponovio uoči sastanka s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

"Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u i da ću staviti veto. To bi bila osnova za treći svjetski rat. Ukrajina nije neovisna i suverena zemlja, već je pod potpunim utjecajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih država", izjavio je.

Pročitajte i ovo Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Dodao je kako Ukrajinu smatra jednom od najkorumpiranijih država na svijetu, a pridružio se i nastojanjima mađarskog premijera Viktora Orbana u blokiranju paketa pomoći vrijednog 50 milijardi eura.

"Nikad se neću složiti da bi država trebala biti kažnjena zbog borbe za svoj suverenitet. Nikada se neću složiti s takvim napadom na Mađarsku", izjavio je Fico na konferenciji za mediju prilikom službenog posjeta Budimpešti.

Takvim izjavama slovački je premijer stao u zaštitu mađarskog kolege koji se našao pod žestokim udarima, ponajviše iz Bruxellesa, zbog svog protivljenja slanja pomoći Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan poziv Nazvala je policiju, tražila pomoć, ali ubrzo je umrla

Slovačko ministarstvo kulture najavilo je kako će ponovno uspostaviti suradnju s Rusijom i Bjelorusijom koja je prekinuta u ožujku 2022. godine kada je invazija na Ukrajinu započela, prenio je Politico.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene