Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotstavljanje prijetnjama

"Bez presedana u ljudskoj povijesti": Traže povećanje nuklearnog arsenala, optužuju Washington i Seul

Kim Jong Un
Kim Jong Un Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i većeg nuklearnog arsenala kako bi se suprotstavili prijetnjama predvođenim SAD-om, objavili su državni mediji u nedjelju, u jeku napetosti između dviju Koreja.

Na sastanku vladajuće Radničke stranke sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un je istaknuo potrebu da se osigura "prevladavajuća vojna moć" za obranu korejskog suvereniteta i sigurnosti.

Sastanak je održan u jeku prekograničnih napetosti oko prošlotjednog upada sjevernokorejskih bespilotnih letjelica u Južnu Koreju i niza sjevernokorejskih lansiranja projektila, uključujući interkontinentalne balističke projektile (ICBM).

Kim je optužio Washington i Seul da pokušavaju "izolirati i ugušiti" Pjongjang američkim nuklearnim udarnim sredstvima stalno raspoređenim u Južnoj Koreji, nazvavši to "bez presedana u ljudskoj povijesti".

Obećao je da će razviti još jedan ICBM sustav "čija je glavna misija brzi nuklearni protunapad" u okviru plana za jačanje nuklearnih snaga zemlje, objavila je službena novinska agencija KCNA.

"Prevladavajuća situacija zahtijeva poduzimanje udvostručenih napora kako bi se snažno ojačala vojna snaga... kao odgovor na zabrinjavajuće vojne poteze SAD-a i drugih neprijateljskih sila", navodi se.

Južna Koreja je postala "naš nedvojbeni neprijatelj" jer je "krajnje odlučna u nepromišljenom i opasnom gomilanju naoružanja" i neprijateljskim vojnim potezima, rekao je Kim.

"To naglašava važnost i nužnost masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja i poziva na eksponencijalno povećanje nuklearnog arsenala zemlje", rekao je Kim.

Dodao je da će to biti "glavna orijentacija" nuklearne i obrambene strategije 2023. Kao dio plana zemlja će također lansirati svoj prvi vojni satelit "što je prije moguće" te ubrzati nastojanja da izgradi špijunski satelit.

Izvješće je stiglo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil kratkog dometa sa svoje istočne obale, u rijetkom kasnonoćnom testu u novogodišnjoj noći.

Izolirana zemlja također je lansirala tri balističke rakete u subotu, zaokruživši godinu obilježenu rekordnim brojem testiranja projektila. KCNA je u zasebnoj depeši izvijestila da testira novi super veliki višecjevni bacač raketa od 600 mm koji može nositi nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Ilustracija DAN RANIJE ISPALILA TRI Sjeverna Koreja ispalila projektil i na Novu godinu

Kim je pohvalio industriju streljiva za isporuku 30 jedinica sustava, nazvavši ga "osnovnim, ofenzivnim oružjem" s cijelom Južnom Korejom u svom dometu, te sposobnošću iznenadnog i preciznog lansiranja.

"Izrazili smo odlučnu volju da odgovorimo nuklearnom bombom za nuklearnu bombu i sveobuhvatnim sukobom za sveobuhvatnim sukobom", rekao je Kim na ceremoniji isporuke u subotu.

Pročitajte i ovo Vojne vježbe u Južnoj Koreji Piloti u bolnici Sjeverna Koreja upala dronovima sa sjevera: Južna Koreja podigla vojne avione, jedan se srušio odmah nakon polijetanja

Najnoviji projektil preletio je oko 400 kilometara nakon što je ispaljen oko 2.50 ujutro po lokalnom vremenu iz područja Ryongsong u glavnom gradu Pjongjangu, izvijestio je Združeni stožer Južne Koreje (JCS).

JCS je oštro osudio niz raketnih pokusa Sjevera kao "teške provokacije" i pozvao na trenutni prekid.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene