Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: F-15E Strike Eagle se srušio u Libiji!

SAD priznao da su pucali prilikom spašavanja pilota, 6 ranjenih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnik američkog ministarstva obrane za Fox News je priznao da su otvorili paljbu prilikom spašavanja jednog od dvojice pilota koji su iskočili iz F-15 Strike Eagle.

Novinar britanskog Telegrapha koji se nalazi na terenu i koji je prvi otkrio da se F-15 Eagle srušio u Libiji, doznao je da je posada helikoptera koji je spašavao jednog od dvojice pilota upucala i ozlijedila šest seljana. Američki mediji su doznali da je odmah nakon pada F-15 pokrenuta velika akcija te da je s nosača aviona poletjelo barem sedam američkih zrakoplova te da su navodno i bacali bombe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Trajalo nekoliko sati U novom napadu na Herson poginula žena: "Ruska vojska nastavila je granatirati domove stanovnika" Napad na Krivij Rih poginulo i dijete FOTO/VIDEO Putinov brutalan napad na rodni grad Zelenskog: "Ovo je teror, osvetimo se!"

Pentagon je rekao da će provesti istragu oko slučaja propucavanja seljana. Novinarka Channel News 4 je posjetila lokalnu bolnicu u kojoj se liječe ranjeni civili te je razgovarala s ocem dječaka koji je ranjen. Po svemu sudeći njemu će morati amputirati nogu.

Tijekom treće noći napada srušio se američki F-15E Eagle. Američka vojska je potvrdila da se lovac-bombarder srušio u Libiji te da je uzrok pada mehanički kvar. Prvo je bio spašen jedan član posade, a naknadno je američka vojska javila da je spašen i drugi član posade.

F-15 je letio iz baze u talijanskom Avianu kada je nada Libijom osjetio poteškoće. Obojica članova posade su zadobili lakše ozljede ali su sretno doskočili na zemlju.

Saveznički zrakoplovi su srušili vojni zrakoplov Gadafijevih zračnih snaga koji je letio prema pobunjeničkoj zoni u Benghaziju, objavila je Al Jazeera citirajući svog dopisnika s terena.

Saveznički zrakoplovi noćas nastavljaju napadati ciljeve u Libiji, dok Gadafijeve snage i dalje bombardiraju pobunjenička uporišta.

Ministri vanjskih poslova zemalja koje sudjeluju u vojnoj akciji u Libiji trebali bi se sastati u predstojećih nekoliko dana, izjavio je danas francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe u govoru pred parlamentarnim zastupnicima o operaciji koja je počela u subotu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će NATO pružiti potporu međunarodnoj vojnoj intervenciji u Libiji kada SAD odluči smanjiti svoje sudjelovanje. 'Kada se Amerikanci odluče malo povući NATO može doći kao potpora...', izjavila je glasnogovornica ministarstva Christine Fages.

Veleposlanici NATO-a nisu se uspjeli dogovoriti u ponedjeljak oko toga bi li NATO trebao biti na čelu operacije za provođenje zone zabrane leta.

Gates: Činimo velike napore da izbjegnemo velike žrtve

Američki ministar obrane Robert Gates je rekao da koalicija čini velike napore da izbjegne civilne žrtve. Napomenuo je da metu uglavnom sačinjava protuzračna oporba koja je na izolirani područjima, van nastanjenih područja. Gates je iznio očekivanje da će vojna djelovanja u Libiji opasti idućih dana. Istovremeno, ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov je osudio civilne žrtve u Libiji.

Gadafi i dalje prkosi Zapadu snage teškim naoružanjem napadaju pobunjenički grad Zintan javlja Reuters te se vode žestoke borbe.

>> Libijske vlasti optužuju: Ubijate civile

>> VIDEO: Tko su zapravo Gadafijevi sinovi i što rade?

Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo je zahtjev Libije za hitnim sastankom o intervenciji koju je nazvala 'vojnom agresijom'. Vijeće sigurnosti će umjesto toga održati brifing koji je već od prije planiran za četvrtak na kojem će izvijestiti glavnog tajnika Ban Ki-moona o dosadašnjem razvoju događaja.

Američki general je najavio da će smanjiti intenzitet bombardiranja Libije što potvrđuje da se SAD želi što prije izvući iz rata u Libiji. Washington ne želi biti uvućen u još jednu dugačku ratnu kampanju poput Iraka i Afganistana te se nadaju da će se Gadafijeva vlast urušiti iznutra.

'Moje mišljenje je da ćemo uskoro, ako se ne dogodi bešto neočekivano, vidjeti smanjivanje intenzoteta napada na Libiju', rekao je general Carter Ham koji vodi američke operacije u Libiji.

Američki predsjednik Barack Obama, suočen s pitanjima na domaćem planu o još jednoj američkoj vojnoj kampanju u nekoj muslimanskoj zemlji, rekao je da će Washingot kroz nekoliko dana predati kontrolu nad operacijama u Libiji. Obama nije rekao koja zemlja će pruzeti vodstvo nad operacijama, no Velika Britanija i Francuska su imale vodeću ulogu u zahtijevanju akcije u Libiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene