Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinuli sporazum

Očekuje li nas gladna godina? Rusija se povlači iz crnomorskog dogovora o žitu, naveli i razlog

Sporazumi koji su bili temelj kontroverznog ugovora o žitu u Crnom moru raskinuti su, objavio je Kremlj u ponedjeljak. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će se Rusija odmah vratiti aranžmanu kada sve zainteresirane strane provedu prethodno dogovorene korake.

Rusija se povukla iz sporazuma o žitu u Crnom moru. "Crnomorski sporazumi danas su zapravo prestali biti na snazi", objasnio je Peskov.

"Čim se ispune naši uvjeti, Ruska Federacija vratit će se dogovoru. Dogovor o žitu trenutačno je zaustavljen", dodao je. Peskov je istaknuo da ovaj prekid sporazuma nije povezan s ukrajinskim napadom na Krimski most.

Naglasio je da ostali potpisnici trebaju poštivati neke od točaka sporazuma u odnosu na Rusiju. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je Moskva službeno obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN da neće obnoviti sporazum.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oštetio vukovarsku tvrtku Ukrao 35 tona pšenice! Tri dana s kombajnom bio na tuđoj oranici i nitko nije primijetio što radi

Prošli četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva zaustaviti sudjelovanje u sporazumu ako se ne deblokira njezin izvoz hrane i gnojiva.

Aranžman je opisao kao jednostranu igru cijelo vrijeme. "Nije postignut niti jedan cilj vezan uz interese Ruske Federacije", dodao je i naglasio da je, unatoč toj činjenici, njegova zemlja više puta produžila sporazum tijekom prošle godine, piše RT.

Formalno poznat kao Crnomorska inicijativa, sporazum između Moskve i Kijeva postignut je uz posredovanje UN-a i Turske prošlog ljeta. Posao je pratio memorandum Rusije i UN-a kojemu je cilj bio olakšati nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte i ovo Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "Pronaći tu gamad" Medvedev najavio zastrašujuću odmazdu: "Treba im dići kuće u zrak, ali i kuće njihovih rođaka"

Dokument je, između ostalog, tražio ponovno primanje najvećeg ruskog poljoprivrednog zajmodavca Rosselhozbank u sustav plaćanja SWIFT, kao i omogućavanje isporuka rezervnih dijelova za poljoprivredne strojeve, organiziranje osiguranja i logistike te odmrzavanje ruske imovine.

Dok je sporazum izvorno hvaljen kao mehanizam za sprječavanje gladi u siromašnijim zemljama, većina je ukrajinskog žita izvezenog u sklopu sporazuma umjesto toga završila u Europi, tvrde u Moskvi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene