Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulovljena kod Fukushime

Riba koja ima 2.500 puta veću razinu radijacije od dozvoljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini nuklearne elektrane Fukushima oštećene u tsunamiju 2011., godine, ulovljena je riba koja sadrži 2.500 puta veću razinu radijacije od dozvoljene u morskoj hrani.

Vlasnik tvornice TEPCO izvijestio je kako je u izlovu u blizini Fukushime izmjerena količina cezija 245.000 bekerela po kilogramu. U usporedbi s tim, u Japanu je legalna granica za morsku hranu 2.540 bekerela. TEPCO je još u listopadu priznao da radijacija koja curi iz tvornice nije u potpunosti zaustavljena, javio je AFP, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Cijeli grad podrhtavao VIDEO Kamera u Fukushimi zabilježila trenutak snažnog potresa Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije"

U ožujku 2011., nakon potresa i tsunamija koji su razorili tu regiju u Japanu, zemlja je zabranila prodaju govedine, povrća, mlijeka, gljiva i morske hrane koja se uzgaja na pogođenom području zbog sigurnosnih razloga.

>> Tune prenijele radijaciju iz Fukushime u Kaliforniju

Kasnije su mjerene razine cezija u morskoj hrani te je ustanovljeno kako on 2011. nije povećan. Ali, ponovljeno ispitivanje u listopadu 2012. pokazalo je da oko 40 posto izlova ima povećanu razinu radijacije, čak oko 137 puta veću od zakonom dopuštene u Japanu.

Uzorci koji su prikupljeni u kolovozu pokazali su još veću razinu - 250 puta veću od dopuštene. Novi, posljednji rezultati još su poražavajući - čak 2.500 puta veća razina radijacije od dopuštene.

Podsjetimo, potres magnitude 9,0 11. ožujka 2011. izazvao je teška razaranja i curenje radijacije u nuklearnoj centrali Fukushima Daiichi oko koje je nakon toga u krugu od 20 kilometara evakuirano stanovništvo i zabranjen pristup. Rikuzentakata, grad 400 kilometara sjevernoistočno od Tokija, bio je jedan od najrazorenijih na japanskoj obali.

Katastrofa u Fukushimi, najteža od nuklearne katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986., prouzročila je emisiju znatne količine radioaktivnih sastojaka u zrak, u tlo i u vodu u regiji te je stotine tisuća stanovnika prisilila da napuste domove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene