Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne mogu do f-35...

Erdogan vidno zainteresiran za ruski Su-57 tijekom posjeta Moskvi: ''Zašto ne? Nismo ovdje došli ni za što''

Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Foto: Afp Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Foto: Afp Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Recep Tayyip Erdogan razgledao SU-57 (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pregledao je ruski borbeni avion SU-57, čime je potaknuo još veća nagađanja o tome da će ih Ankara kupiti, ukoliko SAD provede najavljenu namjeru da Turskoj uskrati kupovinu F-35-ice.

Erdogan je ovog tjedna bio u Moskvi pri čemu je u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina pregledavao Su-35 i Su-57 borbene avione tijekom avio izložbe MAKS 2019.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Peta je to generacija ruskih borbenih zrakoplova i odgovor na američki F-35 zrakoplov pete generacije. Tijekom razgovora kojeg je snimila kamera, Erdogan je pitao Putina jesu li te letjelice dobre i jesu li na prodaju. Čelnik Rusije odgovorio mu je potvrdno na oba pitanja.

Bilo je to prvi puta da je varijanta izvoznih Su-57-ica prikazana javnosti.

Tijekom povratka u Ankaru Erdogana su pitali je li Turska zainteresirana za ruske avione. ''Zašto ne? Nismo ovdje došli ni zbog čega'', odgovorio je, javlja RT.

Dodao je da u sljedećih nekoliko dana očekuje poziv od američkog predsjednika Donalda Trumpa koji će mu prenijeti konačnu odluku o avionima F-35. Djelovat će, kaže, u skladu s porukom koju će dobiti od Trumpa. Turska, pojašnjava Erdogan, nije samo klijent F-35-ica, nego i njihov proizvođač.

Ankara već neko vrijeme poručuje da će morati modernizirati svoju avio flotu negdje drugdje ukoliko joj se zabrani kupovanje aviona F-35. Washington je zaprijetio Turskoj da ne može do aviona F-35 nakon što joj je iz Rusije dostavljen sustav protuzračne obrane S-400.

Pentagon inzistira na tome da F-35 nije kompatibilan sa sustavom S-400, te da bi ukoliko se koristi s ruskim sustavom, Rusi lakše mogli saznati tajne F-35-ica.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene