Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće njegovog kolege

Razriješena misteriozna pogibija prvog čovjeka u svemiru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek u svemiru Jurij Gagarin poginuo je u avionskoj nesreći o čijim su se uzrocima tijekom desetljeća razvile razne teorije. Kozmonaut Aleksej Leonov tvrdi da zna što se zapravo dogodilo.

Ruski kozmonaut Aleksej Leonov otkrio je neke nove detalje o misterioznoj nesreći u kojoj je 27. ožujka 1968. godine poginuo Jurij Gagarin, prvi čovjek u svemiru.

Pročitajte i ovo Avion prisilno sletio na autocestu - 1 Dvije osobe poginule VIDEO Avion sletio na autocestu i sudario se s automobilima: "Bio je samo nekoliko milimetara iznad naših glava" Nekoliko trenutaka prije nesreće UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ VIDEO Jeziva snimka iz unutrašnjosti putničkog aviona nekoliko trenutaka prije pada

Prema rezultatima službene istrage, Gagarin i njegov instruktor letenja Vladimir Serjogin poginuli su u MiG-u 15 nakon što su navodno naletjeli na balon ili na jato gusaka. Leonov je otpočetka tvrdio da u takvo nešto možda mogu povjerovati civili, ali profesionalci poput njega nikako.

>> Sedam stvari koje možda niste znali o Gagarinu i njegovu letu u svemir

On sam je u relativnoj blizini Novoselova, mjesta u široj okolici Moskve, letio helikopterom te kaže da je u daljini čuo dvije snažne detonacije.

U svojoj knjizi objavljenoj prije nekoliko godina dao je naznačiti o čemu bi se moglo raditi, no tek je sada dobio dozvolu da javno govori o nekim strogo povjerljivim dokumentima, čiji je sadržaj iznio za rusku državnu televiziju RT.

BBC javlja da je Leonov rekao kako je u blizini Gagarinova MiG-a letio tada novi tip vojnog aviona Su-15. Riječ je o probnom letu, koji je očito pošao po zlu.

Su-15 je, prema Leonovu, proletio preblizu MiG-a, tako da ga je pri brzini od 750 kilometara na sat zarotirao što je dovelo do njegova pada i Gagarinove smrti.

'Znali smo da je prema rasporedu toga dana Su-15 trebao ići na probni let, ali trebao je letjeti na visini od 10.000 metara, ne 450-500 metara. To je bilo kršenje procedura', rekao je Leonov za RT, dodajući kako misli da bi razlog zataškavanja cijelog slučaja mogao ležati u činjenici da se tako velik propust dogodio u samoj okolici Moskve.

Inače, Leonov je bio prvi čovjek koji je izašao u svemirsku šetnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene