Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolsonarove pristaše

VIDEO/FOTO Scene nezapamćenoga kaosa u Brazilu, prosvjednici poplavili Kongres, predsjednik bijesan: "Fašisti"

Aktualno Galerija Prosvjednici u Brazilu upali u institucije Prosvjednici u Brazilu upali u institucije Foto: Reuters Policija na prosvjednike baca suzavac Policija na prosvjednike baca suzavac Foto: Reuters Sukob policije i pristaša Bolsonara Sukob policije i pristaša Bolsonara Foto: Afp Prosvjedi u Brazilu - 2 Prosvjedi u Brazilu - 2 Foto: Afp +4 Prosvjedi u Brazilu - 1 Galerija 1/9 >>
Tisuće pristaša bivšeg krajnje desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su u nedjelju Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, tjedan dana nakon inauguracije ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve čiji izbor ne priznaju.

 

  • Bolsonarovi pristaše zaposjeli su Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud
  • osporavaju pobjedu Lula da Silve
  • društvene mreže preplavile su snimke oštećenih ureda

Tijek događaja pratite u nastavku.

23:24 CNN javlja kako je brazilska policija počela tjerati prosvjednike iz zgrada institucija. Dosad je navodno uhićeno 30-ak prosvjednika.

22:54 Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva osudio je u nedjelju napad "fašističkih vandala" na institucije vlasti u Braziliji i proglasio "saveznu sigurnosnu intervenciju" do 31. siječnja kako bi se ponovno uspostavila sigurnost u glavnom gradu.

 "Sve ćemo ih naći i svi će biti kažnjeni", rekao je Lula o pristašama bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara odgovornima za nasilje i napade na Kongres. Lula se tijekom napada u nedjelju nije nalazio u glavnom gradu.

22:52 Sustav za prskanje aktivirao se nakon što su prosvjednici u zgradi Kongresa pokušali zapaliti parket. Pod je potopljen, javlja CNN.

22:49 I Bijela kuća osudila je napad na brazilske institucije. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je kako SAD osuđuju pokušaje miniranja demokracije u Brazilu te da Joe Biden pozorno prati situaciju.

 22:39 Stižu reakcije svjetskih čelnika koji osuđuju napad. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je na Twitteru da "bezuvjetno osuđuje" napad na brazilski Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud, te da pruža "posvemašnju potporu predsjedniku Luli da Silvi, kojeg su demokratski izabrali milijuni Brazilaca na slobodnim i poštenim izborima".

Čileanski predsjednik Gabriel Borić piše kako brazilska vlast ima punu podršku Čilea. 

Sve je nazvao kukavičkim i podlim napadom na demokraciju

Španjolski premijer Pedro Sanhez pozvao je na povratak na "demokratsku normalnost".

Emmanuele Macron na portugalskom je napisao da se demokratske institucije moraju poštovati te da predsjednik Lula ima bezuvjetnu podršku Francuske.

 

22:36 Golemo mnoštvo ljudi odjevenih u zeleno i žuto, zauzelo je glavne ustanove u Braziliji, izvijestio je AFP koji je objavio dojmljive snimke što podsjećaju na invaziju Capitola u Washingtonu u siječnju 2021.

Na društvenim mrežama mogu se vidjeti video snimke oštećenih ureda parlamentarnih zastupnika i prosvjednici koji stoje na stolcima u dvorani Senata. Čini se da je šteta velika u tim zgradama koje su biseri moderne arhitekture i bogate su umjetničkim djelima.

Vlasti su zatvorile pristup području oko Trga triju vlasti, gdje su predsjednička palača Planalto, Vrhovni sud i Kongres, ali su Bolsonarovi pristaše uspjeli probiti sigurnosni kordon.

22:20 Na društvenim mrežama šire se snimke prosvjeda pa se može vidjeti i kako to izgleda iznutra. Hodnici su ispunjeni dimom od suzavca, a vidi se razbijen i razbacan namještaj.

 

 
Policajci su bili bespomoćni i uzalud su ih pokušavali rastjerati suzavcem.

"Ovaj besmisleni pokušaj nametanja volje silom neće uspjeti. Vlada saveznog okruga (Brazilije) šalje pojačanje i snage kojima raspolažemo već djeluju", napisao je na Twitteru Flavio Dino ministar pravosuđa i javne sigurnosti.

21:55 Tisuće pristaša bivšeg krajnje desnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara zaposjele su u nedjelju Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud u glavnom gradu Braziliji, tjedan dana nakon inauguracije ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve čiji izbor ne priznaju.

Mnogi prosvjednici osporavaju rezultate izbora 30. listopada na kojima je ljevičar Lula da Silva pobijedio Bolsonara. Bivši predsjednik opetovano je dovodio u pitanje, bez dokaza, vjerodostojnost elektroničkog sustava glasovanja u zemlji, a mnogi njegovi okorjeli pristaše vjeruju mu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neustavni dan entiteta Na Dodikovom skupu Tuđmana usporedili s Pavelićem te zaključili: "Vrijeme je da svi Srbi žive u jednoj državi"

Lula, koji je dužnost predsjednika preuzeo 1. siječnja, u nedjelju nije bio u Braziliji, otputovao je u Araraquaru, u državi Sao Paulu, na jugoistoku zemlje, koju su krajem godine poharale poplave.

Pročitajte i ovo Grobnica Benedikta 16. POKOPAN U ČETVRTAK Vatikan otvorio za javnost grobnicu Benedikta XVI.

Lulina Radnička stranka zatražila je od ureda glavnog javnog tužitelja da naredi snagama javne sigurnosti da djeluju u obuzdavanju prosvjednika.

Bolsonarovi pristaše su odmah nakon poraza na izborima 30. listopada prosvjedovali ispred vojarni. Tražili su intervenciju vojske kako bi spriječili Lulin povratak na vlast, nakon dvaju mandata od 2003. do 2010.

Jair Bolsonaro koji nije čestitao Luli na pobjedi i nije došao na polaganje prisege, otputovao je na Floridu, u Sjedinjenim Državama, dva dana prije kraja svog mandata.

Svečana inauguracija održana je 1. siječnja u Braziliji bez većeg izgreda, u nazočnosti više desetaka tisuća Lulinih pristaša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene