Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerava se autentičnost

Procurili navodni transkripti posljednje komunikacije podmornice Titan! Znali su da nešto nije u redu?

Nestala podmornica Titan
Nestala podmornica Titan Foto: AFP PHOTO / DIRTY DOZEN PRODUCTIONS / HANDOUT
U javnost su procurile snimke poruka s podmornice Titan prije njezina tragičnog uništenja.

Na snimkama koje su iscurile u javnost vide se posljednje riječi člana posade podmornice, vjerojatno šefa OceanGatea Stocktona Rusha i tima na matičnom brodu Polar Prince.

Iako za sada nije službeno potvrđeno da su poruke autentične te se to preispituje, poruke su izazvale zabrinutost jer se prema njima čini da su putnici bili svjesni toga da postoji neki problem s podmornicom, i to 18 minuta prije razorne implozije.

Komunikacija počinje u 7:52 ujutro, kada podmornica na kojoj je petero članova posade Titana kaže da je spremna za spuštanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema pravila Njemački parlament glasao o zakonu za regulaciju pomoći pri samoubojstvu: Odbačena oba prijedloga

"Uživajte u zaronu, gospodo", poručeno im je s broda Polarni princ, nakon čega ih se upućuje da izvrše provjeru sustava, a nakon toga dobivaju zeleno svjetlo za nastavak.

"Svi sustavi funkcioniraju normalno. U dobroj smo formi. Nastavljamo spuštanje prema planu", objavljeno je u 8:34 ujutro.

Oko 15 minuta kasnije potvrđeno je da je sve stabilno. Nakon što je prošlo 75 minuta spuštanja, opet je rečeno da je sve pod kontrolom, piše Indy100.

Pročitajte i ovo Ilustracija previše histamina Europski sustav za brzo uzbunjivanje naredio povlačenje ribe: Inspekcija provjerava ima li je kod nas, jer je dobavljač iz Hrvatske

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, predsjednik Vlade Odvojio bi te dvije stvari Reporterka Dnevnika Nove TV pitala Plenkovića o odgovornosti vodećih ljudi HEP-a, pogledajte što joj je odgovorio

Samo 10 minuta nakon toga stvari su krenule u pogrešnom smjeru. U 9:28 posada Titana primijetila je alarm sa sustava za promatranje te su se svi složili da treba odustati od spuštanja i krenuti natrag prema površini.

No uspon je išao puno sporije, a sustav je počeo davati crvena upozorenja. U 9:50 Polarni princ navodno je rekao da ne prima više komunikaciju s Titana i zamolio ih za ažuriranje, ali nikakav odgovor nije stigao. Ponovno su u 9:57 poslali molbu s broda: "Molim vas, odgovorite ako ste u mogućnosti." No odgovora nije bilo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene