Obavijesti Video Pretražite Navigacija
previše histamina

Europski sustav za brzo uzbunjivanje naredio povlačenje ribe: Inspekcija provjerava ima li je kod nas, jer je dobavljač iz Hrvatske

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Srdele su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a službene kontrole na tržištu pokazale su povišene vrijednosti histamina. Iz Državnog inspektorata poručili su da provjeravaju je li sporan proizvod nalazi i na hrvatskom tržištu, jer je dobavljač (sirovina) iz Hrvatske te je potrebno utvrditi je li bilo druge distribucije od dotičnog dobavljača.

S tržišta se povlače slane sardine marke Stella zbog moguće prisutnosti histamina iznad zakonski dopuštenih granica, izvijestili su iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.  

Proizvod se prodaje u vakumiranim pakiranjima od 200 grama, a proizvodi ga talijanska tvrtka Stella iz Milana. Kupcima se savjetuje usoljenu srdelu preventivno ne konzumirati i vratiti je na prodajno mjesto, a piše Danica.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija četiri žene Rekle su mu da su medicinske sestre i da će ga pregledati, a onda su ušle u spavaću sobu

"Ukoliko nadležna inspekcija utvrdi da se sporan proizvod nalazi i na hrvatskom tržištu, narediti će se opoziv i povlačenje s tržišta.
Naime, radi se o proizvođaču i pakirnici proizvoda iz Italije, no dobavljač (sirovina) je iz Hrvatske te je potrebno utvrditi je li bilo druge distribucije od dotičnog dobavljača (unutar Hrvatske ili eventualnu u neku od drugih država članica EU). Po obavljenom nadzoru i dostavljenoj distribucijskoj listi, ukoliko bude potrebno, nadležna inspekcija zabraniti će daljnju distribuciju, narediti opoziv i povlačenje nesukladne hrane s tržišta. Također, subjekt u poslovanju s hranom dužan je na mrežnim stranicama obavijestiti kupce o nesukladnom proizvodu. O eventualnom opozivu proizvoda potrošači će biti obaviješteni i na službenoj web stranici DIRH-a", odgovorili su iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske na upit Dnevnik hr.

Iz europskog sustava tumače kako je rizik ozbiljan, a povišene vrijednosti histamina otkrivene su službenim kontrolama na prodajnim mjestima u Italiji. Srdele su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj, a zemlja prijave je Italija.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 18 Čudnovata presica Plenković nije odgovorio ni na jedno pitanje o HEP-u, spustio Milanoviću: "Sve što radi pokazuje da nije normalan"

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.

Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene