Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspada se

Potpuno bez kontrole: Svemirska letjelica pada na Zemlju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska svemirska letjelica nezaustavljivo pada na Zemlju, vrti se bez kontrole i kako se čini, počela se raspadati.

Roscosmos, ruska svemirska agencija pokušavala je spasiti svemirsku letjelicu bez posade, nakon velikog kvara koji je uzrokovao da se vrti bez kontrole, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Drvo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Nije mu bilo spasa Smrt u šumi: Stablo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Teretni brod Progres M-27M koji je u utorak ujutro s kozmodroma u Bajkonuru lansirala raketa Sojuz, nije ušao u planiranu orbitu zbog kvara lansera. Neimenovani službenik tvrdi kako letjelica 'nema kamo' osim natrag u Zemljinu atmosferu.

Jučer se pojavila informacija da se u Roscosmosu bore ne bi li stupili u kontakt s letjelicom, što znači da ne znaju u čemu je problem - ili kako ga riješiti.

Drama u orbiti: Ruski teretni brod za opskrbu ISS-a u opasnosti

Progres nije dizajniran da se vrati na Zemlju, stoga ako ponovno i uđe u atmosferu, vjerojatno je da će sagorjeti tijekom pada. Međutim ukoliko se raspadne, pojedini njegovi dijelovi mogli bi završiti na Zemlji.

Budući da je više od dvije trećine Zemlje pokriveno vodom, a samo tri posto tla naseljeno ljudima, malo je vjerojatno da bi dijelovi koji padnu na Zemlju mogli napraviti neku štetu.

Podsjetimo, raketa Sojuz koja je 2011. nosila sličan teretni brod imala je kvar i srušila se u Altaju koja se nalazi na mongolsko-kineskoj granici, netom nakon polijetanja. Svake godine lansiraju se tri do četiri teretna broda Progres koji nose opremu i hranu nužne za život ISS-a. Nakon svoje misije vraćaju se i izgaraju u atmosferi iznad Tihog oceana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene