Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupa greška

Kakav promašaj! Rijetku afričku masku prodali za sitniš, pa otkrili koliko vrijedi. Sada tuže trgovca: "Nije nam rekao da je vrijedna"

Ngil maska
Ngil maska Foto: Afp
Masku su pronašli čisteći kuću, a misleći da je bezvrijedna, prodali su je za 150 eura. Kasnije se otkrilo da se radi o rijetkom komadu afričke umjetnosti.

Par tuži lokalnog trgovca starinama nakon što je saznao da je afrička maska ​​od koje su se rastali za 150 eura kasnije prodana na aukciji za oko 4 milijuna eura.

Neimenovana 81-godišnja žena i njezin 88-godišnji suprug čistili su kuću 2021. kada su naišli na masku. Otišli su kod lokalnog trgovca starinama i prodali ju. Obje su se strane složile oko cijene od 150 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Agencija za hranu i poljoprivredu Hoće li se to preliti i na Hrvatsku? UN objavio podatke o cijenama hrane u svijetu

Odvjetnik para rekao je da su njegovi klijenti pogrešno vjerovali da je maska ​​bezvrijedna, piše Le Mondeu, francuska novinska kuća koja je prva izvijestila o tužbi.

No, kako piše Insider, pokazalo se da je maska ​​rijedak komad afričke umjetnosti. Radi se o Ngil maski ​​iz 19. stoljeća koju je narod Fang u Gabonu koristio u ritualima, a postoji samo desetak drugih primjeraka diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRIOPĆENJE POLICIJE Mladu Albanku u Zagrebu oteli iz zaručnikove kuće, određen im pritvor

Nakon što je trgovac antikvitetima zatražio nekoliko procjena i napravio karbonsko datiranje, maska ​​je stavljena na aukciju za oko 400.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zarada sa strane Prepoznao policajku koja ga je zaustavila: "Ne možete me uhititi, vidio sam vam intimne dijelove tijela"

U ožujku 2022. prodana je za 4,2 milijuna eura, pokazuju sudski zapisi.

Vrijednost maske stariji par saznao je iz novina, pa sada tuže trgovca za oko 5,55 milijuna dolara jer ih je navodno prevario tako što im nije rekao da je komad vrijedan.

Prema sudskim zapisima, trgovac nije izložio predmet u svojoj trgovini, već se obratio dvjema francuskim aukcijskim kućama. Obje su procijenile vrijednost maske ispod 600 eura.

Pročitajte i ovo Potresni prizori nakon napada Detalji masakra Jedan od najsmrtonosnijih napada na civile od početka rata: Poginuli su i supruga i sin čovjeka zbog kojeg su se svi okupili

Tek nakon što je trgovac zatražio treće mišljenje i radio karbonsko datiranje, maska ​​je stavljena na dražbu za znatno veću cijenu.

Pročitajte i ovo Narges Mohammadi Narges Mohammadi Osuđena na 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem: Nobelovu nagradu za mir dočekala je u zatvoru

"Samo osoba sa savršenim poznavanjem tržišta umjetnina sposobna je pokrenuti prodaju putem aukcijske kuće, nakon što je zatražila datiranje i angažirala pomoć stručnjaka za afričke maske", stoji u tužbi.

Ngil maska Ngil maska (Foto: Afp)

Par je tvrdio da je trgovac kontaktirao njihova vrtlara kako bi dobio više informacija o njihovoj obitelji i njihovu podrijetlu i tako kako bi zaključio o autentičnosti komada prije konzultacija s aukcijskim kućama. U tužbi stoji i kako je trgovac novac od prodaje podijelio s vrtlarom.

Trgovac antikvitetima pokušao je riješiti slučaj tako da paru isplati oko 300.000 eura, ali djeca starijeg para protivila su se nagodbi, pa je odbijena.

Pročitajte i ovo Ugroženi javanski nosorozi dobili mladunče ima ih samo 81 Sreća na Javi: Jedna od najugroženijih vrsta na svijetu dobila mladunče

Niži sud isprva je stao na stranu trgovca, ali par se žalio na ishod i slučaj ostaje otvoren.

U međuvremenu je žalbeni sud zaplijenio novac od prodaje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene