Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ARGENTINI

Otkriveno što je uzrok misteriozne bolesti od koje je umrlo četvero, a zaraženo je 11 ljudi. Pred istražiteljima je sada najvažniji zadatak

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od sumnjive zaraze sa simptomima upale pluća u privatnoj medicinskoj klinici u sjeverozapadnoj argentinskoj pokrajini Tucuman dosad je oboljelo 11 ljudi, a četvero je preminulo. Situaciju nadziru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), koje su sada i objavile o čemu se radi.

Sumnjiva zaraza koja se proširila privatnom klinikom u Argentini uzrokovana je legionelom, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO). Lokalne zdravstvene vlasti sada intenzivno istražuju što je izvor zaraze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sprječavanje zaraze Novo upozorenje zdravstvene organizacije: Četiri cjepiva koja trebate primiti ove godine Ilustracija slabi procijepljenost Raste broj oboljelih od zarazne bolesti u europskoj zemlji: "Ljudi možda ne shvaćaju koliko to može biti ozbiljno"

Predstavnica WHO-a i PAHO-a u Argentini Eva Jane Llopis obišla je kliniku u društvu ministrice zdravstva Carle Vizzoti te najavila da će organizacije koje predstavlja u pomoć poslati stručni multidisciplinarni tim da pomogne u nadzoru i kontroli širenja zaraze te traženja izvora, priopćio je PAHO.

Legionarska bolest težak je oblik upale pluća koju uzrokuju bakterije iz roda Legionella (legionele). Zaraza ne dovodi uvijek do bolesti, a u većoj su opasnosti osobe s postojećim bolestima, pušači i osobe starije dobi.

"Simptomi se obično počinju pojavljivati od dva do deset dana nakon zaraze, a u rijetkim je slučajevima potrebno do tri tjedna da bi se oni razvili.

Vrućica, zimica, glavobolja i bolovi u mišićima najčešći su simptomi bolesti. Nakon toga dolazi do pojave suhog kašlja i problema s disanjem koji se mogu razviti u tešku pneumoniju. U otprilike trećine bolesnika javlja se također proljev ili povraćanje, a u otprilike polovice zbunjenost ili delirij. Većini bolesnika potrebna je hospitalizacija i liječenje odgovarajućim antibioticima", piše Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene