Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Treća osoba umrla je ovaj tjedan u Argentini od neobjašnjive vrste upale pluća, od koje je do sada ukupno oboljelo devet osoba.


Svi slučajevi usredotočeni su na privatnu medicinsku kliniku u sjeverozapadnoj pokrajini Tucuman. Vlasti kažu da su isključile COVID i uobičajene tipove gripe, ali nastavljaju druge provjere zaraze.

Vezani članci Jiang Zemin Bivši kineski predsjednik Jiang Zemin umro je u 96. godini Ilustracija Susjedima pozlilo od prizora: U stanu pronađena tijela izbodene djece, uhićena majka (24)

U potrazi za uzrokom također se provode ispitivanja lokalne vodoopskrbne mreže i klima-uređaja.

Treća žrtva bila je 70-godišnja žena koja je bila primljena u kliniku radi kirurškog zahvata, piše BBC. Liječnici vjeruju da je ona možda bila nulti pacijent. Ostali koji su oboljeli od bolesti pluća članovi su medicinskog osoblja u centru.

Njihovi bliski kontakti se prate, ali nitko do danas nije razvio simptome. Tajanstvena bolest odnijela je prvu žrtvu među djelatnicima klinike u ponedjeljak, a drugu dva dana kasnije. Obje su, kao i 70-godišnja žena, imale druge zdravstvene probleme.

Prvih šest pacijenata počelo je pokazivati simptome između 18. i 23. kolovoza.

Slični simptomi kao korona

Ministar zdravstva Tucumana Luis Medina Ruiz rekao je u srijedu da su pacijenti pogođeni "teškim respiratornim stanjem s upalom pluća vrlo sličnom COVID-u".

Simptomi su uključivali visoku temperaturu, bolove i otežano disanje.
Hector Sale, ravnatelj Medicinskog fakulteta u Tucumanu, rekao je lokalnim novinarima: "Ne bavimo se bolešću koja uzrokuje prijenos s osobe na osobu jer nisu identificirani slučajevi među bliskim kontaktima bilo kojeg od pacijenata".

Panamerička zdravstvena organizacija prati situaciju zajedno s argentinskim zdravstvenim vlastima.

Profesor Paul Hunter, profesor medicine na Sveučilištu East Anglia, rekao je za BBC da je u ovoj fazi "prilično nemoguće" reći kakav bi mogao biti utjecaj ove bolesti.

"Ove stvari se događaju s vremena na vrijeme. Često samo nestanu, ali ne uvijek. Ponekad uzrokuju značajnu lokalnu epidemiju ili nešto još veće", rekao je, dodavši da bi stručnjaci trebali imati više odgovora u roku od nekoliko dana.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju