Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži istragu od institucija

Otac poginulog marinca odbio susret s Trumpom: "Ne skrivaj se iza smrti mog sina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bill Owens, otac američkog vojnika koji je poginuo u Jemenu tek nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo vlast, kritizirao je Bijelu kuću i pozvao nadležne institucije da istraže smrt njegova sina.

William Ryan Owens ubijen je u američkoj vojnoj akciji 29. siječnja u Jemenu. Član elitnog tima SEAL Team 6 prvi je američki vojnik koji je smrtno stradao otkako je Donald Trump preuzeo vlast 20. siječnja. Ubijen je u akciji protiv al Qaede na jugu Jemena. Ryan Owens je bio 36-godišnji otac troje djece.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama

Otac ubijenog marinca Bill Owens za The Miami Herald je rekao kako je tijelo njegova sina stiglo u vojnu zrakoplovnu bazu Dover izvan Washingtona te da je obaviješten kako dolazi i predsjednik Trump da njemu i njegovoj supruzi izrazi sućut i poštovanje. No, Owens je vojnom kapelanu rekao da ga ne želi vidjeti i sjedio je u odvojenoj sobi dok se Trump sastao s drugim članovima obitelji.

"Rekao sam im da ne želim raditi scene, ali da mi moja savjest ne dozvoljava da s njim razgovaram", ispričao je Owens za Herald te dodao kako je bio jako uznemiren zbog načina na koji je Trump tijekom svoje kampanje tretirao obitelj poginulog muslimanskog vojnika Humayuna Khana.

I sam veteran, Bill Owens je postavio mnoga pitanja o akciji u kojoj je poginuo njegov sin.

"Zašto smo baš u tom trenutku morali ići u tu glupu misiju kada je jedva prošlo tjedan otkako je preuzeo vlast?", pita se Owens. 

Trumpova administracija je odgovorila na CNN-ov upit za komentar - pohvalili su Owensova sina za njegovu službu i obranu nacije.

"On je američki junak koji je dao najveću žrtvu u službi svoje zemlje", napisao je u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Michael Short. "Misija u kojoj je sudjelovao je dala vrijedna saznanja u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma. SAD su danas sigurnije zahvaljujući njegovoj hrabrosti i godinama vjerne službe u uniformi. Zauvijek ćemo mu biti dužni".

Akcija u Jemenu, za koju Bijela kuća tvrdi da joj je bila namjera prikupljanje informacija, odmah je stavljena pod istragu zbog smrti prvog američkog marinca pod predsjedništvom Donalda Trumpa. Owens je poginuo, još je nekoliko marinaca ranjeno, a ubijeno je i 30-ak civila, uključujući i 8-godišnju kći pokojnog vođe al Qaeda Anwara al-Awlakija, američkog državljanina koji je ubijen u napadu dronom 2011. godine.

Bijela je kuća objavila kako je akcija bila uspješna. No neki, uključujući i senatora Johna McCaina, ne slažu se s njihovom ocjenom.

"Nijednu operaciju koja završi gubitkom američkog života ne bih nazvao uspješnom", kazao je bivši ratni zarobljenik u priopćenju.

No, Bijela kuća se "nakostriješila" na sve kritike uz tvrdnje da komentari obečašćuju život Owensova sina. 

"Ne skrivajte se iza smrti mojeg sina kako bi spriječili istragu", poručio im je Owensov otac. "Ja želim istragu. Vlada mojem sinu duguje istragu".

CNN piše kako se o toj akciji vode čak tri vojne istrage - o smrti civila, padu letjelice i o Owensovoj smrti. Očekuje se da će te istrage potrajati nekoliko mjeseci, nakon čega će redigirana verzija o saznanjima biti dostupna javnosti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Službenik Bijele kuće koji je razgovarao s CNN-om rekao je kako je ta misija temeljito provjeravana te da je planiranje počelo mjesecima prije, još za vrijeme Obamine administracije. "Uvijek postoji rizik, u svakoj vojnoj akciji". Dodao je kako je zapovjednik operacije donio odluku da nastave s misijom iako je znao da je tim izgubio "element iznenađenja", dijelom i zbog napada bespilotnim letjelicama na militante al Qaede.

Iako su se Bill Owens i njegova supruga odbili susresti s Trumpom početkom veljače, predsjednik i njegova kći Ivanka sastali su se s drugim članovima obitelji poginulog. Trump je na polaganju zakletve državnog tajnika Rexa Tillersona 1. veljače rekao: Upravo sam se vratio sa sastanka s obitelji u Doveru. Bilo je to jako tužno i jako lijepo. Ryan, velik čovjek", kazao je tada Trump.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene