Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispravlja pogreške u genetičkom kodu

Odobrena prva genska terapija u Europi za rijetku nasljednu bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija odobrila je korištenje prve genske terapije u Europi, metode liječenja koja ispravlja pogreške u genetičkom kodu bolesnika. Europska agencija za lijekove preporučila je u srpnju da ta terapija bude omogućena najtežim pacijentima.

Europska komisija dala je marketinško odobrenje preparatu Glybera, što znači da će se on moći prodavati u svim državama članicama EU-a, prenosi BBC. Riječ je o genskoj terapiji za rijetku nasljednu bolest zbog koje oboljeli ne mogu pravilno probaviti masti.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Bolnica - 1 Traže lijek Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti"

>> Terapija glazbom smanjuje tjeskobu i bol te podiže raspoloženje

Proizvođač, nizozemska tvrtka UniQure, objavila je da će preparat na tržištu biti dostupan iduće godine. Glybera se koristi za liječenje nedostatka lipoproteina lipaze. Jedna osoba na milijun ima oštećene kopije gena koji je ključan za razgradnju masti. Masti se zbog toga nakupljaju u krvi što uzrokuje bol u abdomenu i po život opasnu upalu gušterače.

Terapija koristi virus kako bi se inficirale mišićne stanice radnom kopijom gena. Europska agencija za lijekove preporučila je u srpnju da ta terapija bude omogućena najtežim pacijentima. UniQure je objavio da će zatražiti odobrenje za svoj preparat u SAD-u, Kanadi i na drugim tržištima. Kina je prva u svijetu službeno odobrila gensku terapiju za liječenje raka 2003. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene