Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pilot faza

Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Aktualno Galerija Sanja Vištica, reporterka Nove TV Sanja Vištica, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa Foto: DNEVNIK.hr Željko Kaštelan i Sanja Vištica Željko Kaštelan i Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr +0 Kreće program za probir i rano otkrivanje raka prostate Galerija 1/4 >>
Ministarstvo zdravstva pokreće program za probir i rano otkrivanje raka prostate.

Pilot faza obuhvatit će 10.000 muškaraca u dobi od 55 do 69 godina. Provodit će se u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje će biti uključeni svi domovi zdravlja. Dodatna dijagnostika i liječenje provodit će se u KBC-u Zagreb i Sestre Milosrdnice.

Za provedbu je osigurano više od 300.000 eura. Karcinom prostate treći je najčešći zloćudni uzrok smrti kod muškaraca, nakon raka pluća te raka debelog crijeva. 

Uživo iz KBC-a Zagreb javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica s više informacija.

"Građani između 55. i 69. godine života mogu očekivati poziv i to oni muškarci koji nisu bili na PSA testiranju unazad 12 mjeseci", rekla je Vištica koja je razgovarala s predsjednikom Povjerenstva za izradu nacrta Nacionalnog programa, akademikom Željkom Kaštelanom, kojeg je pitala kada program kreće i kako će pregledi izgledati.

Pročitajte i ovo Neradna nedjelja Ustavni sud odlučio Rijetko koja trgovina otvorena, trgovci nisu zadovoljni: Prema Vladi idu s novim prijedlogom, doznajemo detalje

"Krećemo s medijskom objavnom na Svjetski dan bolesnika, od sutra, i očekujemo da će liječnici obiteljske medicine, 117 imamo liječnika, sutra početi s probirom muškaraca dobi između 55 i 69 godina života kada raste pojavnost raka prostate. 

Rak prostate je najčešći karcinom u muškaraca u RH, godišnje oboli oko tri tisuće muškaraca, umre ih oko 800. Čak više od 20 tisuća muškaraca živi s rakom prostate danas u RH.

Ranim otkrivanjem ćemo ga uspješnije liječiti. Ako ga otkrijemo u ranoj fazi bolesti, imat ćemo bolje ishode liječenja i najvjerojatnije u potpunosti izliječiti ovu bolest", rekao je Kaštelan na početku.

Pročitajte i ovo teška situacija u Rafahu za Dnevnik Nove TV Veleposlanik o napetostima na Bliskom istoku: "Situacija je iznimno ozbiljna"

Liječnici obiteljske medicine na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba će testirati muškarce na vrijednost PSA. 

"Ako se kod njih nađe povišena vrijednost tumorskog markera, tada će se za tri do pet tjedana ponoviti vrijednost PSA. Ako ona bude povišena, naši ispitanici koji sudjeluju u programu će dobiti mogućnost da naprave magnetsku rezonancu prostate u jednoj od dvije ustanove u Gradu Zagrebu - KBC Zagreb ili KBC Sestre Milosrdnice.

Nakon toga slijedi pregled urologa koji će provjeriti nalaz PSA, koji će isto tako vidjeti nalaz magnetske rezonance, odlučiti je li potrebno napraviti biopsiju prostate kod bolesnika.

Ako se biopsijom dokaže da pacijent ima rak prostate, tada će ga multidisciplinarni tim na Rebru ili u Sestrama Milosrdnicama preuzeti i na optimalan način liječiti", opisao je akademik Kaštelan.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene