Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čin zakašnjele odmazde

Obitelj Francisca Franca će preuzeti diktatorove posmrtne ostatke bude li ekshumiran

Grob Francisca Franca (Foto: AFP)
Grob Francisca Franca (Foto: AFP) Foto: Afp
Obitelj Francisca Franca će iskoristiti "sve pravne mogućnosti" protiv odluke španjolske vlade da ga ekshumira i preuzet će diktatorove posmrtne ostatke u tom slučaju.

U priopćenju objavljenom u subotu obitelj ističe da se "najodlučnije protivi" prijedlogu španjolske vlade da se Franca do kraja godine izvadi iz mauzoleja u kojemu počiva, nazivajući to "činom zakašnjele odmazde".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žrtve Drugog svjetskog rata Klis: Ekshumirani posmrtni ostatci sedam osoba Slika nije dostupna Jugokomunistički teror Dubrovnik: Ispraćaj žrtava ubijenih 1944. na Daksi

Diktatorova obitelj dodaje da će iskoristiti "sve pravne mogućnosti" kako bi to spriječila.

No budu li njegovi ostatci ekshumirani, obitelj će, ističe, zatražiti da ih preuzme kako bi ih "pokopala po kršćanskom obredu".

"Naravno da ćemo se pobrinuti za posmrtne ostatke mog djeda, nećemo ih ostaviti u vladinim rukama", izjavio je nešto ranije za konzervativni dnevnik La Razon Francis Franco, jedan od sedmero unuka generala koji je vladao Španjolskom od 1939. do 1975.

Socijalistička vlada Pedra Sancheza donijela je u petak izvršnu naredbu o Francovoj ekshumaciji iz Valle de los Caidosa, spomen-područja 50-ak km od Madrida, gdje počiva od smrti 1975.

Obitelj ne želi ekshumirati tijelo, ali je Sanchezova vlada rekla da će, bude li obitelj i dalje odbijala ekshumaciju i ne bude li odredila mjesto na koje će ga premjestiti, sama to učiniti na "primjerenom mjestu", rekla je potpredsjednica vlade Carmen Calvo.

Francov unuk odbija prijedlog da se generala pokopa uz suprugu Carmen Polo koja je umrla 1988., na groblju El Pardo, blizu Madrida.

"To mjesto nije sigurno, moj djed ne može biti pokopan ondje. Zasad o tome ne razmišljamo", rekao je.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene