Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvava bitka za grad

Tko su Duhovi iz elitne postrojbe: "Donijeli smo teror, svaki izlazak može biti posljednji"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ukrajinske snage pokušavaju osloboditi Bahmut, grad za koji se mjesecima vode krvave bitke, a u njegovoj blizini noćne akcije provodi tim elitnih snajperista poznat kao Duhovi Bahmuta.

Duh je čelnik tima ukrajinskih snajperista koji se u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine, bore protiv ruskih snaga.

"Kada smo donijeli teror u Bahmut, dobili smo naziv Duhovi Bahmuta", objasnio je.

Njihova baza nalazi se na rubu grada i u dometu je ruske artiljerije, a tim koji čini oko 20 vojnika u bitci za grad sudjeluje šest mjeseci.

"Dosad smo ubili 524 osobe, od čega sam ja 76", rekao je Duh tijekom razgovora za BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija bio je na grani Dječaka u nacionalnom parku ugrizao poskok: "Bilo je kao u filmu, otrov se polako širio s mjesta ugriza..."

"To nije nešto čime se treba ponositi. Mi ne ubijamo ljude, mi uništavamo neprijatelja", ustvrdio je snajperist Kuzia, koji je prije rata radio u tvornici. Kaže da nikada nije volio oružje, ali se zbog ruskog napada osjećao primoranim ići u vojsku.

"Svaka je misija opasna. Ako pogriješimo, neprijatelj nas može pogoditi. Naravno da se bojim, samo se budala ne bi bojala", istaknuo je.

Kako izgleda akcija snajperista?

Novinar BBC-ja Jonathan Beale u jednu je misiju izašao s Kuzijom i njegovim spoterom Tarasom. Vozač Kusch odveo ih što bliže prvoj liniji, a otamo su do svoje pozicije morali hodati oko kilometar i pol. Put kojim idu, napomenuo je Kusch, redovito bombardira ruska artiljerija.

Na početku je, piše Beale, zbog vožnje glasnog džipa neravnom cestom bilo teško čuti zvuk eksplozija. Međutim, vozač bi s vremena na vrijeme pokazao na nebo i upozorio na artiljeriju čiji bi se udar zatim čuo u blizini.

Do odredišta su stigli nakon 20 minuta vožnje. Dvočlani tim koji je išao u akciju otvorio je vrata automobila i nestao među drvećem, a ostatak ekipe zaputio se prema bazi.

Pročitajte i ovo Dražan Butorac nakon akcije HGSS-a Žena koja je rodila na Paklenici nije bila svjesna trudnoće, ginekolog objašnjava kako je to moguće

I put natrag obilježio je zvuk i bljesak eksplozija. U jednom je trenutku Kusch otvorio vrata, okrenuo se iza sebe i počeo psovati – šrapnel je probušio stražnju gumu i njihovu vožnju učinio mukom.

Sedam sati kasnije došlo je vrijeme da pokupe Kuziju i Tarasa. Još se nije razvedrilo, pa je Kusch morao voziti po sjećanju jer nije želio paljenjem svjetala privući pozornost Rusa. Po povratku u bazu olakšanje je bilo opipljivo.

"Sretan sam što sam se vratio i što su svi živi", rekao je Kuzia.

"Svaki izlazak može biti posljednji, ali radimo nešto plemenito", zaključio je Duh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene