Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prije primopredaje vlasti

Nijemci potpisali koalicijski ugovor za zelenu tranziciju i modernizaciju: ''Nemamo nikakvih iluzija...''

Njemački Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati (FPD) potpisali su u utorak sporazum kojim se utvrđuje kako ubrzati zelenu tranziciju i modernizirati najveće njemačko gospodarstvo, kada nova vlada preuzme dužnost.

Nova tročlana koalicija, prva između ovih triju partnera na nacionalnoj razini, okončat će 16 godina vladavine konzervativne vlade predvođene Angelom Merkel, koja se nije htjela kandidirati za četvrti mandat na izborima u rujnu.

SPD-ov Olaf Scholz trebao bi u srijedu biti potvrđen za kancelara u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu i službeno preuzeti dužnost. Pod sloganom "Usudi se više napredovati" vodeći članovi triju stranaka potpisali su pred televizijskim kamerama sporazum od 177 stranica.

"Ovo treba biti jutro za novi početak", rekao je prilikom potpisivanja Scholz. Čelnik liberala (FPD) Christian Lindner kazao je da je prošlih nekoliko tjedana bilo namijenjeno dogovorima, a da je sada vrijeme za akciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aplauz za povijesni sporazum Na pomolu globalni dogovor o borbi protiv pandemija: "Ovo je razlog za slavlje i nadu"

Pročitajte i ovo Glasgow: Summit za spas Zemlje - 4 GLOBALNI SPORAZUM Nakon dva mukotrpna tjedna: Postignut dogovor na konferenciji o klimi u Glasgowu - "Ovo je trenutak istine za naš planet"

"Od ovog tjedna želimo raditi na postizanju napretka. Nemamo nikakvih iluzija, suočeni smo s velikim izazovima", istaknuo je. Stranke su u studenome predstavile zajednički sporazum, no stranačka baza triju stranaka trebala ga je odobriti prije potpisivanja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene