Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmoćnija žena svijeta

S njom u mirovinu odlazi čitava era i već se govori o razdoblju prije i poslije Merkel: ''Za mene je uvijek bila Angie. Bit će čudno odabrati nekog drugog''

Aktualno Galerija Angela Merkel - 9 Angela Merkel - 9 Foto: DNEVNIK.hr Njemica Jill Njemica Jill Foto: DNEVNIK.hr Angela Merkel - 10 Angela Merkel - 10 Foto: DNEVNIK.hr Njemica Lisa Njemica Lisa Foto: DNEVNIK.hr +7 Angela Merkel - 8 Galerija 1/12 >>
U Njemačkoj se održavaju završni predizborni skupovi uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora. Održana je i posljednja televizijska debata čelnika parlamentarnih stranaka. Prema anketama, socijaldemokrati imaju tijesnu prednost pred demokršćanima kancelarke Angele Merkel. Najmoćnija žena svijeta povlači se s kancelarske dužnosti nakon 16 godina. Već se govori o razdoblju prije i poslije Merkel.

Za dva dana na njemačka birališta prvi put će izaći generacija mladih koji su odrasli tijekom vladavine kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..." Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija"

''Ne sjećam se da je itko drugi bio kancelar. Za mene je uvijek bila Angie. Bit će čudno morati odabrati nekog drugog'', kaže Njemica Jill. ''Za nas nije bilo nikog drugog osim Merkel. Gledajući tako, ne znamo ništa drugačije i znatiželjni smo što dolazi'', dodaje Lisa.

Simbol kojim je vodila krize

Znatiželjna je i Merkel. S kancelarkom u mirovinu odlazi i Merkel trokut – njezina uobičajena poza s blagim dodirom palčeva i prstiju dlanova. Taj simbol vodio je najveće europsko gospodarstvo kroz globalnu financijsku krizu, izbjegličku krizu i kroz pandemiju koronavirusa.

''Sama je više puta u razgovorima s novinarima rekla kako je zapanjujuće da je još uvijek toliko popularna unatoč brojnim krizama. Ali rekao bih da je upravo zbog brojnih kriza postala popularna'', kaže povjesničar Ralph Bollmann.

Zaštitni znak kancelarke

Otići će i zaštitni znak njemačke kancelarke – sakoi gotovo jednakog kroja, ali raznih boja. Kada je odstupila od te modne formule dospjela je na naslovnice tabloida, kao prilikom posjeta Wagner opera festivalu u haljini s dubokim dekolteom.

Angela Merkel - 9 Angela Merkel - 10 (Foto: DNEVNIK.hr)

''Mi smo žene na kraju. Ona je to pokušala umanjiti koliko god je moguće svojim stilom odijevanja. Ozbiljne, udobne jakne i hlače. Ravne cipele. Bez lažnog koketiranja'', govori Alice Schwarzer, aktivistica za prava žena i izdavačica magazina Emma.

Ikona feminizma

Iako se tijekom mandata nije previše bavila pravima žena, svojim uspjesima u svijetu, kojim inače dominiraju muškarci, prometnula se u ikonu feminizma.

Angela Merkel (67) odrasla je u Istočnoj Njemačkoj. Dijete je luteranskog pastora. Prije političke karijere bila je fizikalna kemičarka. U politički vrh vinula se tijekom 90-ih kao štićenica tadašnjeg kancelara Kohla. Dugi niz godina u raznim je anketama proglašavana najmoćnijom ženom na svijetu. Na pitanje može li nakon 26. rujna napustiti ured čiste savjesti, Merkel odlučno odgovara – da.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene