Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GLOBALNI SPORAZUM

Nakon dva mukotrpna tjedna: Postignut dogovor na konferenciji o klimi u Glasgowu - "Ovo je trenutak istine za naš planet"

Glasgow: Summit za spas Zemlje - 4
Glasgow: Summit za spas Zemlje - 4 Foto: DNEVNIK.hr
UN-ova klimatska konferencija u Glasgowu završila je u subotu globalnim sporazumom čiji je cilj barem održati živima nade da bi se globalno zagrijavanje moglo održati na 1,5 stupnjeva Celzija i tako spasiti svijet od katastrofalnih posljedica klimatskih promjena, javlja Reuters.

Čelnik konferencije o klimi COP26 Alok Sharma udario je čekićem kako bi signalizirao dogovor gotovo 200 delegacija prisutnih u Glasgowu.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena? Ilustracija - 5 Dobro je znati Vozite se u ledenom autu na posao? Ovo morate odmah učiniti kako biste se brže zagrijali

Sporazum je rezultat dvotjednih pregovora koji su trebali završiti u petak, ali su se produžili za jedan dan kako bi se uravnotežili zahtjevi zemalja koje su najviše izložene klimatskim promjenama, velikih industrijskih sila i onih čije je korištenje ili izvoz fosilnih goriva ključno za njihov ekonomski razvoj.

"Ovo je trenutak istine za naš planet", rekao je Sharma u zadnjim satima konferencije, obraćajući se izaslanicima. "Svijet želi da preuzmemo rizik...Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti", istaknuo je.

Pozvao je zemlje da se prestanu pitati što bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima već da se zapitaju što je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.

Pregovarači na klimatskom samitu u Škotskoj probili su rok za konačni dogovor nakon dva tjedna rasprava i nastavili su svoj rad u subotu kako bi svijetu dali realnu šansu da izbjegne najgore posljedice globalnog zatopljenja.

Najnoviji nacrt sporazuma objavljen je u subotu. Kao i ranije verzije pokušao je uravnotežiti zahtjeve klimatski osjetljivih nacija, velikih industrijskih sila i onih čija je potrošnja ili izvoz fosilnih goriva od vitalnog značaja za njihov gospodarski razvoj.

Unesene izmjene

Svjedočeći o težini postizanja sporazuma, Sharma je rekao da je "duboko razočaran" zbog izmjena koje su morale biti uvedene u sporazum u posljednjim trenucima po pitanju energije iz fosilnih goriva a na zahtjev Kine i Indije. Reuters piše da je izgledao doista žalostan i na rubu suza.

Mnoge otočke države, uključivo i predstavnika Fidžija, kritizirale su što je u posljednjim trenucima usvojena izmjena iz "postupno ukinuti" u "postupno smanjivati" korištenje ugljena.

Ipak, radi se o prvom dogovoru o ugljenu i prvom eksplicitnom spominjanju fosilnih goriva u nekom UN-ovom klimatskom sporazumu.

Konačni tekst također poziva na postupno ukidanje subvencija za fosilna goriva, a države da do kraja iduće godine ojačaju ciljeve o emisijama plinova do 2030. kako bi se pokušalo ograničiti opasno zagrijavanje.

Iran je rekao da nije zadovoljan dijelom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je također kritizirala bogatije zemlje.

"Nismo zadovoljni člankom 36 o postupnom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je riječ o fosilnim gorivima", istaknula je iranska delegacija na samitu UN-a.

Kina, najveći emiter stakleničkih plinova, i Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, bile su među skupinom zemalja koje su htjele spriječiti konačni dogovor, uključujući stavku o protivljenju subvencijama na fosilna goriva koja su glavni uzrok globalnog zatopljenja, otkrila su dva izvora za Reuters u petak.

Svrha sastanka je očuvati cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 Celzijeva stupnja.

Znanstvenici upozoravaju da bi prekoračenje tog praga izazvalo ekstreman porast razine mora i katastrofalne vremenske ekstreme, uključujući suše, monstruozne oluje i šumske požare daleko gore od onih koji se već događaju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene