Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Negroponte u State Departmentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Negroponte, koji je 2005. postao prvi direktor nacionalnog obavještajnog sektora u SAD-u zadužen za nadzor 16 američkih obavještajnih službi, prihvatio je dužnost zamjenika državne tajnice i time će uskoro postati drugim čovjekom State Departmenta gdje bi trebao imati vodeću ulogu u provedbi nove američke politike prema Iraku.

Negroponte će popuniti kritično radno mjesto zamjenika državne tajnice Condoleezze Rice koje je mjesecima prazno te se očekuje da će imati vodeću ulogu u oblikovanju politike u Iraku, piše The New York Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imenovanja i razrješenja Vlada na zatvorenoj sjednici imenovala državne tajnike, pomoćnike i zamjenike u ministarstvima Slika nije dostupna Održat će se u ožujku Vlada raspisala prijevremene izbore u tri grada i tri općine

Državna tajnica Rice uspjela je nagovoriti Negropontea da napusti mjesto direktora nacionalnog obavještajnog sektora i postane njezin zamjenik u State Departmentu, rekao je jedan vladin dužnosnik za The Washington Post.

Rice nema zamjenika otkako je u srpnju 2006. Robert Zoellick prešao u privatnu tvrtku na Wall Streetu. Administracija je imala velikih teškoća u nastojanju da popuni to mjesto. Rice je od nekoliko ljudi tražila da preuzmu tu dužnost no oni su to odbili, kazao je dužnosnik State Departmenta za NY Times.

Prije nego što je preuzeo nadzor nad obavještajnom zajednicom, šezdesetsedmogodišnji Negroponte bio je karijerni diplomat od 1960. do 1997. u State Departmentu, a službovao je kao veleposlanik na Filipinima, u Hondurasu i Meksiku.

U administraciji predsjednika Georgea W. Busha bio je veleposlanik SAD-a pri Ujedinjenim narodima i u Iraku.

Jedan dužnosnik administracije rekao je za NYT da ga je Rice željela angažirati kako bi u njezin ured donio više stručnog znanja o Iraku.

Prema izvorima na koje se u srijedu pozvao CNN, Bush bi novu strategiju za Irak trebao iznijeti u televizijskom obraćanju naciji u utorak ili srijedu.

Dužnosnici administracije kazali su da je glavni kandidat za
Negroponteovo mjesto na čelu obavještajne zajednice umirovljeni admiral Mike McConnell koji je vodio Nacionalnu sigurnosnu agenciju od 1992. do 1996., a prije toga bio je načelnik za obavještajnu službu Združenog stožera Oružanih snaga, u vrijeme Zaljevskog rata 1991., a kasnije je prešao u NSA. Imao je snažnu potporu ministra obrane Dicka Cheneya, današnjeg potpredsjednika SAD.

Nacionalni obavještajni direktor (DNI), je krovni dužnosnik američke obavještajne zajednice koji djeluje i kao glavni savjetnk predsjednika države, Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ureda domovinske sigurnosti u pitanjima vezanim uz nacionalnu sigurnost.

On nadzire i upravlja s provedbom Nacionalnog obavještajnog programa. Predsjednik SAD imenuje DNI-a uz savjetovanje i suglasnost Senata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene