Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni tajnik:

'NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jens Stoltenberg odgovarao je na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Europe.

NATO se mora oduprijeti ruskom vojnom pojačanju u Kaljiningradu, na Crnom moru i na istoku Sredozemnog mora, koje bi Moskvi moglo dati kontrolu nad ključnim područjima, ocijenio je u četvrtak glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Strateška enklava Rusije u Europskoj uniji, Kaljiningrad se nalazi jugozapadno od baltičkih zemalja koje su već zabrinute zbog moskovske podrške ukrajinskim separatistima. Moskva je također pojačala svoju nazočnost u Siriji i tamo poslala zrakoplove i brodove kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu, dugoročnom savezniku.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Stoltenberg je upozorio da ta strategija omogućuje Rusiji kontrolu strateških točaka.

Pola Europe u strahu od 'agresivne' Rusije

"To vojno pojačanje omogućuje Rusiji određivanje zabrane pristupa do nekih područja",rekao je novinarima u portugalskoj luci Troia, južno od Lisabona, nakon što je nazočio vježbama u sklopu "Trident Juncture", najvećoj vježbi NATO-a u više od 10 godina.

"Sada je pitanje kako parirati tim pojačanim kapacitetima Rusije u baltičkim zemljama, na Crnom moru i sada u Sredozemnom moru", precizirao je i dodao da NATO mora pojačati svoje stalne snage.

Jens Stoltenberg je odgovarao na pitanje o stajalištu NATO-a u pogledu zabrinutosti u državama istočne Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene