Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednu stvar nikako nemojte raditi

Na kruzerima zavladala epidemija izrazito zaraznog virusa! Stručnjaci objasnili: "Radimo to od djetinjstva, ali pogrešno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkriva kako imaju sve više problema s pojavom bolestima tijekom krstarenja.

Ove je godine bilo je 13 izbijanja norovirusa na krstarenjima, poručio je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. To je najveći broj izbijanja norovirusa na krstarenjima zabilježen od 2012., a preostala je još gotovo polovica kalendarske godine.

Najnovija epidemija norovirusa dogodila se na putovanju broda Viking Cruises s Islanda koji je pristao u New Yorku 20. lipnja. Oko 13 posto putnika i nekoliko članova posade razboljelo se na brodu.

"Vjerujemo da je gastrointestinalna bolest nastala u obalnom restoranu na Islandu u kojem je skupina gostiju večerala u svoje slobodno vrijeme", rekao je predstavnik Vikinga za CNN.

Norovirus je vrlo zarazan virus koji uzrokuje upalu želuca i crijeva, stanje koje se naziva akutni gastroenteritis. Simptomi norovirusa su mučnina, povraćanje, proljev i bolovi u trbuhu.

Osoba se može zaraziti norovirusom slučajnim gutanjem mikroskopskih čestica izmeta ili povraćenog sadržaja – što se može dogoditi kada osoba dođe u kontakt s nekim tko je zaražen, konzumira kontaminiranu hranu ili vodu ili dodiruje kontaminirane površine. Iako simptomi obično traju samo nekoliko dana, osoba može biti zarazna čak dva tjedna, piše CNN.

"To je izuzetno zarazan virus", rekao je dr. William Schaffner, profesor zaraznih bolesti na Sveučilištu Vanderbilt.

"Potrebno je samo nekoliko virusnih čestica da započnu infekciju kod nekoga tko je izložen. Drugim riječima, ne zahtijeva veliku dozu, potrebno je jako malo za zarazu", rekao je. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Krivotvorene novčanice Oprez zbog lažnih eura! Otkrili ih u trgovini, netko je njima kupovao sladoled

Iako ne postoji lijek, većina ljudi potpuno se oporavi bez liječenja. Hidracijska terapija za nadoknadu izgubljene tekućine uslijed povraćanja ili proljeva standardna je praksa liječenja.

Ipak, kako bi se spriječilo širenje norovirusa, Schaffner preporučuje putnicima na krstarenju da poduzmu dodatne mjere opreza i temeljito peru ruke sapunom i toplom vodom. Antiseptički gelovi i sredstva za dezinfekciju ruku nisu učinkoviti protiv virusa.

Pročitajte i ovo Istraga uzroka tragedije podmornice - 4 Poput horor-filma "Zamislite taj užas, strah i agoniju!" Putnici Titana znali su svoju sudbinu minutu prije nego što je plovilo puknulo poput balona: Stručnjak opisao stravične trenutke

Pročitajte i ovo Cuvierov kljunasti kit bio je dezorijentiran VIDEO Panika u plićaku zbog peraje, turisti djecu vadili iz mora: Snimka razotkrila "morsku neman"

"Što se tiče pranja ruku, svi to radimo od djetinjstva", rekao je Jeffrey Fisher, izvanredni profesor na Sveučilištu Central Michigan, te dodao: "Provedeno je mnogo studija koje govore da to ne radimo dovoljno dobro ili onoliko često koliko bismo trebali. Stoga perite ruke", poručio je.

Točan uzrok pojave norovirusa tijekom krstarenja i dalje je nejasan, ali stručnjaci vjeruju da bi iza toga mogla biti sve veća potražnja za krstarenjima i rekordan broj putnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene