Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misteriozni objekt

Leti li svemirom ruski satelit ubojica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Misteriozni objekt koji prate svemirske agencije možda služi za uništavanje drugih satelita.

Svemirske agencije prate misteriozni ruski objekt koji je oživio strahove o povećanju svemirskog naoružanja.

Pročitajte i ovo Bombardiranje u Odesi Na udaru raketa Ruski napad na Odesu i Harkiv: Među poginulima i četverogodišnje dijete Ilustracija Tajni agent Američki špijun prodao tajne Rusima: "Prvo je poslao ovo pismo, a onda tajne o vojnom napadu jedne države"

Satelit nazvan objekt 2014-28E privukao je pažnju službenih i amaterskih promatrača satelita zbog zbunjujuće putanje, ali i svrhe koja nije identificirana. Satelit koji je u utorak bio negdje između Oceanije i Južne Amerike moguće je pratiti online putem. Upravo to rade amaterski tragači za satelitima koji mu prate putanju, piše Independent.

Neki misle da možda prikuplja svemirsko smeće, pomaže očistiti beskorisne satelite koji plutaju svemirom. Možda služi i za dostavu goriva i obavljanje popravaka na drugim satelitima. No, ima i onih koji strahuju da bi se satelit mogao koristiti za uništavanje onih neprijateljskih.

Rusi upozoravaju: Golemi asteroid kreće se prema Zemlji!

'Što god da je, izgleda ekperimentalno. Mogao bi imati niz funkcija, civilnih i vojnih', rekla je Patricia Lewis, stručnjakinja za svemirsku sigurnost.

Objekt je prvotno klasificiran kao svemirska krhotina koja je u orbiti završila u sklopu ruskog lansiranja rakete u svibnju, a koje je za cilj imalo dodati tri Rodnik komunikacijska satelita postojećoj vojnoj konstelaciji. Kada je 'krhotina' provela složene manevre SAD ju je ponovno klasificirao kao satelit.

No, Rusija nije objavila lansiranje tajanstvenog satelita što je izazvalo zabrinutost da je dio drugog cilja. Neki vjeruju da je zbog pogoršanih odnosa Moskve i Zapada oživio interes za svemirsko oružje.

Nakon nekih zbunjujućih poteza u kolovozu i listopadu, objekt je prošli vikend krenuo prema drugom objektu što bi moglo značiti da je napokon presreo svoj cilj i da je njegova misija došla do kraja, smatraju neki promatrači satelita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene