Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Apokaliptična'' vijest

"GRCA" U SUZAMA Kim Jong-un naredio trodnevnu žalost zbog smrti ''bliskog druga''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlotjedna smrt dugovječnog bivšeg kubanskog vođe Fidela Castra, u svijetu je odjeknula snažno, no u Sjevernoj Koreji, gotovo apokaliptično. Naime, vrhovni sjevernokorejski vođa naredio je trodnevnu žalost.

"Fidel Castro je bio blizak prijatelj i drug", napisao je u knjizi žalovanja sjevernokorejski diktator, odajući počast preminulom kubanskom bivšem predsjedniku u kubanskom veleposlanstvu u Pjongjangu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin predsjednički automobil Putin poklonio Kim Jong Unu luksuznu limuzinu Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

"U zemlji (Sjevernoj Koreji) zavladala je golema tuga", poručio je Kim Jong-un uoči početka trodnevne žalosti u toj zemlji.

Vrhovni vođa je u izjavi poručio da je "Castro učinio sve napore da učvrsti prijateljske i suradničke odnose između dvije partije, vlada i ljudi naše dvije zemlje te je izrazio nastavak čvrste potpore i ohrabrenja našem naporu za nacionalnim ujedinjenjem i pravednim ciljem, svojim nepromijenjenim revolucionarnim principom i obvezom dugom više od pola stoljeća".

Sjevernokorejski mediji Kubu nazivaju zemljom "blistavog uspjeha" zahvaljujući Fidelu Castru i njegovom utjecaju.

Smrt Fidela Castra podijelila je svijet, a on je prvi svjetski vođa kojem je posvećen službeni dan žalosti u inozemstvu nakon smrti palestinskom vođe Yassera Arafata 2004. godine.

S jedne strane, vođa britanske oporbe Jeremy Corbyn ga je nazvao inspiracijom i revolucionarnim vođom, dok ga je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, bez imalo poštovanja, , optužio za upravljanje režimom krvave represije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene