Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronologija događaja

Kako je tekao izbor pape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinali elektori, njih 115, izabralo je novog papu. Konklava je započela u utorak ujutro nakon što je ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo 'Extra omnes'.

U utorak ujutro 115 kardinala elektora privremeno je uselilo u hotel Santa Marta iza Bazilike svetog Petra u kojoj im je bila onemogućena komunikacija s vanjskim svijetom. Za vrijeme konklave živjeli su u spartanski uređenim sobama koje imaju samo krevet, kupaonicu i mali radni stol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi elektori Papa Franjo kreirao 20 novih kardinala Slika nije dostupna Ah te halje.. VIDEO: Papa se spotaknuo i umalo pao!

Prije prvog kruga glasovanja kardinali su prisustvovali misi, na kojoj je jednom od kardinbala pozlilo, a nakon ručka su se uputili u Sikstinsku kapelu gdje je u 17:35 ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo 'Extra omnes' (Svi van) i zatvorio vrata kapele u čiji su dimnjak bile uprte oči cijelog svijeta.

>> Otkrivena tajna vatikanskog dima

Kardinali su pred Michelangelovim 'Posljednjim sudom' održali prvi krug glasovanja za izbor novog pape. Tisuće vjernika je na Trgu svetog Petra u neizvjesnosti čekalo odluku iz prvog kruga glasovanja. Oko 19:40 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je crni dim. Papa nije bio izabran.

Konklava se nastavila danas prijepodne. Nakon dva kruga jutarnjeg glasovanja, papa i dalje nije bio izabran. Nad Sikstinskom kapelom nadvio se crni dim.

Sve oči bile su uprte u dimnjak Sikstinske kapele iz koje je oko 19 sati izašao bijeli dim. Vatikanom se prolomilo veselje vjernika te su zazvonila sva crkvena zvona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene