Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrt u šalici čaja

TAJNA SMRTI ALEKSANDRA LITVINENKA Kako je dokazano da je za ubojstvo špijuna kriv Putin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napokon je objašnjeno kako je riješena zagonetna smrt ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka.

Teoretičar fizike iz Velike Britanije, Norman Dombey, bio je ključni svjedok u istrazi o smrti Aleksandra Litvinenka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

'Njegove ubojice počinile su kobnu pogrešku jer su ga odlučile ubiti u Velikoj Britaniji. Bilo gdje drugdje u svijetu njegova smrt vjerojatno ne bi bila sumnjiva', kaže Dombey. Izvješće o istrazi trebalo bi biti objavljeno idućeg tjedna, a prema njemu jasno je da iza smrti Aleksandra Litvinenka stoji - Rusija, odnosno Vladimir Putin.

No, vjerojatno nikakve istrage ne bi bilo da Litvinenko nije čaj s radioaktivnim polonijem popio baš u hotelu u Londonu 1. studenog 2006. godine. Nakon toga počeo je povraćati, dobio plikove u ustima, a otpala mu je i kosa. Prevezen je u Sveučilišnu bolnicu u Londonu na odjel za fiziku gdje su stručnjaci pokušali otkriti uzrok njegove smrti.

Bivši ruski agent koji je svoju zemlju napustio još 2000. imao je sve znakove trovanja radioaktivnom supstancom, no Gigerov brojač nije pokazivao znakove radioaktivnosti. Postoje tri načina na koja se emitira zračenje radioaktivnim tvarima, no samo alfa radijaciju Gigerov brojač ne može registrirati već su potrebni drugi detektori.

Polonij samo iz Rusije

Uzorci izuzeti iz Litvinenkovog tijela poslani su na britanski institut za nuklearno naoružanje. Tamo su znanstvenici posumnjali na polonij koji se hvata za metal. U Litvninenkove tjelesne tekućine uronili su srebrni disk koji je privukao alfa čestice i ispostavilo se da se one poklapaju s izotopom polonija poznatim kao polonij 210.

'Taj izotop proizvodi se samo na jednom mjestu na svijetu, u Rusiji, i to u njihovoj tvornici nuklearnog oružja Avangard. Zato prst krivnje za smrt Aleksandra Litvninenka možemo uprijeti samo u Rusiju', zaključio je Dombey, a prenosi Guardian.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene