Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Charlie Hebdo

Oštra reakcija na spornu naslovnicu satiričnog tjednika: Iran zatvorio francuski institut u Teheranu

Francuski institut u Teheranu
Francuski institut u Teheranu Foto: Afp
Iranske vlasti zatvorile su francuski institut u Teheranu zbog toga što je francuski satirički časopis Charlie Hebdo objavio karikature vrhovnog vođe Ajatolaha Alija Hamneija, objavilo je u četvrtak iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Iranske vlasti osudile su karikature kao "uvredu za simbole suvereniteta i nacionalnih vrijednosti".

Teheran je upozorio u srijedu da će biti posljedica zbog toga i ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor francuskog veleposlanika.

Charlie Hebdo često ismijava iranske političare i iranske vlasti su ga stavile na popis sankcioniranih.

Časopis je u srijedu objavio niz karikatura za svoj međunarodni natječaj #MullahsGetOut. Jedna prikazuje Hamneija kako se pokušava spasiti iz mora krvi omčom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Charlie Hebdo Nova kotroverzna naslovnica satiričnog tjednika: "Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granicu"

Pročitajte i ovo Fotografija čitatelja Popravni dom na Trnju "Mislili smo da smo vidjeli mrtvo tijelo nekog djeteta": Štos i fora ili bolesna šala?

"U Francuskoj postoji sloboda medija za razliku od onoga što se događa u Iranu", rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, dodajući da bogohuljenje u francuskom zakonu ne postoji.

Ministarstvo je objavilo da još nije službeno obaviješteno o zatvaranju instituta, ocijenivši da bi to bilo žalosno.

Odnosi između Irana i europskih zemalja pogoršali su se otkako su sredinom rujna u Iranu izbili masovni prosvjedi zbog smrti Iranke kurdskog podrijetla u policijskom pritvoru u kojem je završila jer nije bila propisno odjevena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene