Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali oštru poruku

Iran pogubio četvoricu muškaraca: Bili su špijuni Mossada koji su planirali terorističke napade?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Iran je pogubio četvoricu muškaraca zbog sumnje za špijuniranje i planiranje terorističkih napada.

Danas je Iran izvršio pogubljenje četvorice muškaraca koji su bili osuđeni zbog planiranja sabotaže i navodnih veza s izraelskom tajnom službom Mossad.

Priopćeno je da su ovi muškarci bili optuženi za planiranje napada na tvornicu u gradu Isfahanu, koja je u vlasništvu iranskog Ministarstva obrane, a bavila se proizvodnjom projektila i obrambene opreme.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..."

Prema izvješću, Mossad je navodno organizirao operaciju, obučavajući ove muškarce u jednoj afričkoj zemlji prije njihova ulaska u Iran. Četvorica pogubljenih su Mohammad Faramarzi, Mohsen Mazloum, Vafa Azarbar i Pejman Fatehi te svi imaju iransko državljanstvo.

Danas je izvršeno pogubljenje nakon što je Vrhovni sud Irana potvrdio smrtne kazne. Izvještaj ne pruža detalje o načinu izvršenja smrtne kazne, no uobičajeno je u Iranu da se ona provodi vješanjem.

Razbijena teroristička grupa

Godine 2022., Iran je obznanio da su njegovi obavještajni agenti razbili skupinu koja je bila povezana s Mossadom te koja je navodno planirala terorističke operacije unutar Irana. Svi članovi te skupine su uhićeni, a zaplijenjena je velika količina oružja i eksploziva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krvava svađa VIDEO U pucnjavi u Sarajevu ubijen 19-godišnjak, napadač preko odvjetnika poručio da se želi predati

Iran redovito izvještava o uhićenjima, suđenjima i pogubljenjima svojih državljana zbog optužbi za špijunažu u korist Mossada i drugih zapadnih obavještajnih agencija. Krajem prošlog mjeseca, Iran je pogubio četiri osobe, tri muškarca i jednu ženu. Oni su također bili osuđeni na zatvorske kazne zbog navodnih veza s Mossadom, prenosi Associated Press.

U prosincu prošle godine, još jedan muškarac je pogubljen pod optužbom da je odao povjerljive podatke Mossadu. Iran i Izrael su dugi niz godina međusobno optuživali jedan drugoga za špijuniranje i vođenje sukoba u sjeni. Izrael smatra Iran svojom najvećom prijetnjom te je više puta izrazio prijetnje vojnom akcijom kako bi spriječio Iran u pribavljanju nuklearnog oružja.

Ne priznaje Izrael

Iran negira namjere za stvaranjem nuklearnog oružja i obećao je oštar odgovor na svaku agresiju. Godine 2020., Iran je pogubio osobu osuđenu zbog otkrivanja informacija Sjedinjenim Državama i Izraelu o prominentnom generalu Islamske revolucionarne garde, Kasemu Sulejmaniju, koji je bio vođa iranskih elitnih snaga Kuds. Sulejmani je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u siječnju te godine.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

Iran ne priznaje postojanje Izraela i podržava protuizraelske militantne skupine diljem regije, uključujući libanonski šijitski pokret Hezbolah i palestinsku militantnu skupinu Hamas, koja je trenutno u sukobu s Izraelom. Prošlog mjeseca, visoki iranski general Revolucionarne garde poginuo je u navodnom izraelskom zračnom napadu u Siriji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene