Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz problema

FOTO Luka će se dugo oporavljati nakon rušenja mosta: Otkriveno i koliko bi novi mogao koštati

Luka i čišćenje ostataka mosta
Luka i čišćenje ostataka mosta Afp
Aktualno Galerija Luka i čišćenje ostataka mosta Luka i čišćenje ostataka mosta Foto: Afp Luka i čišćenje ostataka mosta Luka i čišćenje ostataka mosta Foto: Afp Luka i čišćenje ostataka mosta Luka i čišćenje ostataka mosta Foto: Afp Luka i čišćenje ostataka mosta Luka i čišćenje ostataka mosta Foto: Afp +0 Luka i čišćenje ostataka mosta Galerija 1/5 >>
Guverner Marylanda pozvao je Kongres da odobri financiranje ponovne izgradnje mosta.

Uz napore koji su u tijeku da se očiste tisuće tona čeličnih ostataka sa srušenog mosta u luci Baltimorea, guverner Marylanda Wes Moore u nedjelju je pozvao republikance da surađuju s demokratima kako bi odobrili savezna sredstva za obnovu mosta i oporavak lučkog gospodarstva.

Most "Francis Scott Key" u Baltimoreu srušio se u utorak rano ujutro, usmrtivši šest cestarskih radnika, kada je veliki kontejnerski brod ostao bez struje i udario u potporni stup. Veći dio raspona srušio se u rijeku Patapsco, blokirajući brodski kanal luke Baltimore.

Bidenova administracija je u četvrtak pustila 60 milijuna dolara početne hitne pomoći za pomoć u čišćenju ostataka mosta i ponovnom otvaranju luke, koja je najveća u SAD-u za uvoz i izvoz "roll-on, roll-off" vozila za poljoprivredu i građevinarsku opremu.

Luka je zatvorena od utorka, ostavljajući u neizvjesnosti radna mjesta za oko 15.000 ljudi koji se oslanjaju na njezino svakodnevno poslovanje.

Savezni dužnosnici rekli su zakonodavcima Marylanda da bi konačni trošak ponovne izgradnje mosta mogao porasti na najmanje dvije milijarde dolara, izvijestio je Roll Call pozivajući se na izvor upoznat s raspravama.

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati"

Demokratski predsjednik Joe Biden obećao je da će federalna vlada pokriti troškove, ali to će ovisiti o usvajanju zakona koji će odobriti sredstva i u Zastupničkom domu pod vodstvom republikanaca i u Senatu pod vodstvom demokrata.

Podijeljeni Kongres opetovano je razdiran stranačkim borbama oko financiranja, pri čemu su tvrdokorni republikanci često u sukobu čak i s članovima vlastite stranke.

Moore, demokrat, rekao je da bi republikanci trebali biti voljni odobriti financiranje ne samo za dobrobit grada Baltimorea, već i za nacionalno gospodarstvo.

"Moramo biti sigurni da stvarno brzo napredujemo kako bismo ponovno pokrenuli američko gospodarstvo, jer je luka Baltimore ključna za naš veći gospodarski rast."

Ministar prometa Pete Buttigieg izrazio je u nedjelju optimizam da će Kongres odobriti sredstva potrebna za čišćenje i obnovu, ističući da je podijeljeno zakonodavno tijelo usvojilo Bidenov infrastrukturni paket vrijedan 1 bilijun dolara 2021. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani

Očekuje se da će Biden ovog tjedna posjetiti mjesto urušavanja mosta.

Ogromna dizalica počela je rezati dijelove srušenog mosta kako bi ih pripremila za uklanjanje u subotu, što je, kako su rekli dužnosnici, prvi korak dugog i kompliciranog čišćenja.

Glasnogovornik ureda guvernera rekao je u nedjelju da je komad mosta težak 200 tona uklonjen i da službenici rade na određivanju najbolje strategije za izvlačenje broda iz ruševina.

Kasnije u nedjelju dužnosnici su rekli da se pripremaju za uspostavu alternativne rute za "komercijalno bitna plovila". Iako je objavljeno nekoliko dodatnih detalja, vrijeme otvaranja alternativne rute nije jasno navedeno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cjeloživotno obrazovanje Dio ih je diskriminiran zbog godina iako su predaniji i odgovorniji: ''I oni mogu briljirati''

Koordinator kapetan David O'Connell rekao je da će zamjena "podržati protok pomorskog prometa u Baltimoreu." Video koji su objavile službe za hitne intervencije pokazuje kako dužnosnici obalne straže bacaju plutače u vodu u blizini mjesta sudara.

Olupina i opasni vremenski uvjeti onemogućili su roniocima nastavak potrage za četiri preostala tijela poginulih građevinskih radnika posljednjih dana, rekao je Moore.

Moore i drugi dužnosnici odbili su dati procijenjeni vremenski okvir ponovnog otvaranja luke i ponovne izgradnje mosta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene