Obavijesti Video Pretražite Navigacija
objavio indijski premijer

G20 prihvatio zajedničku deklaraciju: "Vrijeme je da svi krenemo naprijed"

Samit G20 u Indiji
Samit G20 u Indiji Foto: Afp
Skupina G20 usvojila je konsenzusom deklaraciju o pitanjima s kojima se blok suočava, objavio je indijski premijer Narendra Modi u subotu tijekom samita skupine, signalizirajući da su pregovarači riješili duboke razlike oko formulacije o ratu u Ukrajini. Nije iznio detalje o kompromisnom tekstu.

"Na temelju napornog rada svih timova, dobili smo konsenzus o Deklaraciji samita čelnika G20. Najavljujem usvajanje ove deklaracije", rekao je indijski premijer Narendra Modi čelnicima G20 u New Delhiju.

Prethodno je Modi inaugurirao dvodnevni sastanak pozivajući članice da ukinu "globalni deficit povjerenja" i najavio da blok daje trajno članstvo Afričkoj uniji u nastojanju da se učini reprezentativnijim.

Pročitajte i ovo Stanovnici Maroka nakon potresa Bolnice preplavljene ozlijeđenima FOTO/VIDEO Više od 1300 poginulih u potresu: Proglašena trodnevna nacionalna žalost

"Danas, kao predsjedateljica G20, Indija poziva cijeli svijet da najprije ovaj globalni deficit povjerenja pretvori u povjerenje", rekao je. “Vrijeme je da svi krenemo naprijed zajedno”, dodao je.

Skupina je duboko podijeljena oko rata u Ukrajini, pri čemu zapadne zemlje traže snažnu osudu Rusije u Deklaraciji čelnika, dok druge zahtijevaju usredotočenje na šira gospodarska pitanja.

Formulacija bi mogla biti slična jeziku u deklaraciji objavljenoj u Indoneziji na samitu 2022., u kojoj je navedeno da iako većina zemalja osuđuje Rusiju zbog invazije, postoje i različita stajališta.

U ranijem nacrtu završne izjave od 38 stranica koji je pregledao Reuters stavak "geopolitičke situacije" ostao je prazan, dok je postojao dogovor oko 75 drugih stavaka koji pokrivaju pitanja od globalnog duga i kriptovaluta do klimatskih promjena.

Ukrajina: Nemaju se čime ponositi 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo da zajednička deklaracija zemalja članica grupe G20 "nije ništa čime bi se mogle ponositi" te ih je kritiziralo jer u njoj ne spominju izrijekom Rusiju.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko objavio je snimku zaslona dijela zajedničke deklaracije.

Neki su dijelovi teksta precrtani crvenom bojom i ispravljeni, a taj tekst odražava ukrajinski stav po kojemu je ta zemlja žrtva ničim izazvane ruske agresije.

Pročitajte i ovo Nesigurna cesta na Žitnjaku - 1 neispravne kočnice Cesta na kojoj je poginula djevojčica godinama predstavlja opasnost: "Doživjela sam prometnu prije osam mjeseci. Božja volja je da sad s vama razgovaram"

"U potpunosti je jasno da bi sudjelovanje ukrajinske strane na sastanku G20 sudionicima omogućilo bolje razumijevanje situacije", napisao je na Facebooku.

Unatoč razočaranju ukupnim tekstom članica G20, Nikolenko je zahvalio ukrajinskim saveznicama koje su odradile svoj dio posla da bi unaprijedile ukrajinsko stajalište u deklaraciji.

"Ukrajina je zahvalna svim partnerima koji su pokušali u tekst unijeti odvažnije formulacije."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene