Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorit će se javna rasprava

EU želi smanjiti rasipanje hrane: U kanti za smeće završi oko 89 milijuna tona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija želi smanjiti rasipanje hrane jer milijuni tona godišnje završe u kantama za smeće u Europi, što predstavlja socijalni, moralni i ekološki problem.

Pitanje rasipanja hrane u ponedjeljak je na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a na dnevni red stavila Mađarska, a podržali su je još neka izaslanstva, među njima i hrvatsko.

'Taj mađarski prijedlog je odličan, a podržali smo ga mi i Finci', rekao je hrvatski ministar poljoprivrede i ribarstva Tihomir Jakovina. Zaključeno je da se od Europske komisije zatraži analiza i prijedlozi kako da se smanje gubici hrane od polja do stola.

Povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik rekao je da se u Europi izgubi oko 89 milijuna tona hrane koja završi u kantama za smeće. 'To je moralno i ekonomski neprihvatljivo, a još je gore kad pogledate koliki su resursi potrebni za proizvodnju tih 89 milijuna tona hrane', rekao je Potočnik.

>> Užas u Somaliji: Od gladi umrlo 133.000 djece mlađe od 5 godina

Do 1. listopada ove godine bit će otvorena javna rasprava, a nakon toga Komisija će izaći s konkretnim prijedlozima kako smanjiti gubitke u proizvodnji hrane.

Ministar Jakovina je rekao da će se u srijedu u Rimu održati sastanak na tehničkoj razini između predstavnika Hrvatske, Italije i Slovenije o zaštiti ribljeg fonda u Jadranu.

'Mi s našim susjedima imamo korektnu suradnju, pogotovo u sektoru ribarstva, a ovo će biti jedan u nizu zajedničkih sastanaka o zaštiti Jadrana', rekao je ministar Jakovina.

Ovo je prvi sastanak Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo na kojem ministar Jakovina sudjeluje kao punopravni član. Tom je prigodom svojim kolegama poklonio prigodne darove, između ostaloga, kravate i marame. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene