Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nijemci objavili

Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen
Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Foto: Afp
Andrej Plenković jedan je od mogućih kandidata za idućeg predsjednika Europske komisije.

Ursula von der Leyen polako gubi potporu konzervativne Europske pučke stranke (EPP) za novi mandat na čelu Europske komisije i izgledno je da će ju na toj poziciji zamijeniti hrvatski premijer Andrej Plenković ili njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis.

I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen. Pričalo se da bi kandidatkinja mogla biti i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola s Malte. Ona nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se početkom ožujka moglo vidjeti na kongresu EPP-a u Bukureštu, većeg talenta za govore nego von der Leyen", objavio je Bild, pozivajući se na izvore iz EPP-a.

"Iskreno, njezine šanse su sranje", izjavio je neimenovani europarlamentarac te dodao: "Čak i kad bi većina u Europskom parlamentu bila za nju, ostaje pitanje po koju političku cijenu."

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno

Von der Leyen navodno nema potporu ni unutar vlastite stranke CDU, a Bild ističe da je CDU u kampanji za izbore za Europski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsjednice Europske komisije. Iz CDU-a tvrde da se to radi iz taktičkih razloga.

"Ona je svog stranačkog prijatelja Markusa Piepera htjela unaprijediti na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU, ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od povjerenika EU. Zbog toga je Pieperovo imenovanje ogorčeno odbačeno. Taj primjer pokazuje da Von der Leyen ima moćne protivnike", napominje Bild.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a Sastavljanje Vlade Pupovac čeka razvoj pregovora s DP-om: "Manjine idu zajedno. Nema cijepanja na podobne i nepodobne"

Ako želi ostati na funkciji, Von der Leyen mora pridonijeti pobjedničkom rezultatu EPP na nadolazećim izborima te pridobiti koalicijske partnere i dobiti potporu šefova država članica EU. Njome nisu zadovoljni ni koalicijski – Zeleni koji nisu sretni zbog tempa zelene tranzicije EU, a desničari joj zamjeraju nedovoljno desnu politiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene