Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kasnom stadiju

Doktorica primijetila dva blaga simptoma pa otkrila da ima rak debelog crijeva: "Znala sam da neće biti dobro"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ginekologinja si je zbog dva simptoma uspješno dijagnosticirala rak.

Ginekologinja koja je sama otkrila da ima kasni stadij raka debelog crijeva ispričala je da je imala samo dva blaga simptoma kada je postavila dijagnozu i nikada ga ne bi otkrila da nije znala na što treba paziti.

Lauren Juyia je rekla da je počela osjećati umor u kolovozu 2022., ali je mislila da je to normalno sve dok nije pratila osjećaj da u zdjelici nosi nešto teško. Kada se taj osjećaj pretvorio u osjećaj da u zdjelici nosi neku veliku masu, zakazala je ultrazvuk, gdje je otkriveno da uz jajnik ima nešto neobično.

"U opstetriciji opisujemo veličinu po tjednima trudnoće i tako sam pomislila: 'O moj Bože, imam masu veličine 16 tjedana.' Iz iskustva sam znala da je to moj jajnik", ispričala je, izvijestio je Mirror.

Pročitajte i ovo Kružni tok u Koprivnici stoje i stari znakovi VIDEO Nije svima sjeo novi kružni tok, vozači su zbunjeni: Čak voze i preko njega

Doktorica, inače iz savezne države Floride u SAD-u, konzultirala se s drugim liječnicima i tražila više mišljenja, i rekla je da je znala da neće biti dobro kada je masa u roku od dva tjedna narasla od 8 cm do 24 cm. Nikada nije vidjela da nešto benigno tako brzo raste pa je pretpostavljala da će biti kancerogen, ali je prvotno pomislila da je u pitanju rak jajnika.

Šest mjeseci kemoterapije

 

Do rujna 2022., podvrgnula se operaciji uklanjanja masa nakon što su se proširile na njezine jajnike, maternicu, omentum, slijepo crijevo i na njezino područje trbuha. I doktorica je inzistirala da unatoč brzom rastu masa, nije imala nikakve ozbiljne simptome, osim "težine u zdjelici" i umora.

"Bila sam malo umorna popodne otprilike dva mjeseca prije ovoga i kao mama s dvoje male djece – nedavno sam ih dojila, oni su se još uvijek budili noću, radim puno radno vrijeme – nije mi palo na pamet reći: 'Oh, mislim da mi treba čaj popodne.' Dok bi možda netko u svojim 50-ima ili 60-ima bio mnogo umorniji od tumora stadija 4 koji mu uzimaju energiju", rekla je.

Pročitajte i ovo Nesreća u Kini 500 spasioca u akciji VIDEO Stravična nesreća: Urušila se autocesta, vozila padala u provaliju, a poginulo je najmanje 19 ljudi

Konačno joj je dijagnosticiran rak debelog crijeva i započela je sa šest mjeseci kemoterapijskih tretmana, tijekom kojih je nastavila raditi kako bi svoj um odvojila od bitke s bolešću. Objasnila je da joj je pomaganje pacijentima bilo "terapijski" i pomoglo joj je "zaboraviti da je bolesna".

Testovi su pokazivali da nema dokaza o bolesti

U ožujku prošle godine, prošla je još jednu operaciju radi uklanjanja neaktivnog tumora, a u tom je trenutku testovi pokazali da nema dokaza o bolesti.

"Mladi bi posebno trebali paziti na simptome. Postoji šansa da ih neće ni jer su mladi pa su njihova tijela otpornija. Mogu tolerirati više, a ako ste u rasponu godina u kojem biste trebali biti pregledani, idite. Postoji razlog zašto vas želimo provjeriti i zaštititi", zaključila je doktorica.

Pročitajte i ovo Praznik rada, ilustracija Obilježavanje Prvog maja Zašto se Praznik rada slavi baš danas? Sve je počelo u Chicagu prije skoro 140 godina

Neki od čestih simptoma raka debelog crijeva su: promjene u pokretima crijeva, kao što je mekša stolica, proljev ili zatvor koji nije uobičajen za vas, češća ili rjeđa potreba za velikom nuždom nego što je za vas uobičajeno, krv u stolici koja može izgledati crveno ili crno, često osjećaju da morate obaviti nuždu čak i ako ste upravo bili na WC-u, bol u trbuhu, kvržicu u trbuhu, nadutost, mršavljenje bez pokušaja te osjećaj jakog umora bez razloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene