Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duga agonija

Danska: Tužan kraj za kita zatočena u fjordu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč vlastitim pokušajima i ogromnim naporima spasioca, kit koji je prije pet dana zalutao u danski fjord uginuo je nakon duge agonije.

Kit perajar dug petnaest metara i težak između 20 i 30 tona, nasukao se u srijedu ujutro 50 metara od obale fjorda Vejle, na zapadu zemlje. Njegovu borbu za preživljavanjem pratile su posljednjih dana tisuće Danaca na licu mjesta.

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini"

Do petka potpuno nepokretan, usprkos nekoliko pokušaja spasioca da ga usmjere prema dubljoj vodi, i održavan na životu uz pomoć vatrogasaca koji su ga polijevali vodom, kit je toga dana napravio pothvat uspjevši se odsukati.

Plivao je oko 1,5 kilometar, ali ‘nažalost, u krivom smjeru, prema dnu fjorda a ne prema otvorenom moru’, rekao je glasnogovornik policije Joergen Jacobsen.

Uhvaćen ponovno u klopku, kit star između tri i četiri godine od subote je nepokretno ležao u 1,5 metara vode, blizu luke Vejle. Zadnji pokušaji vatrogasaca da ga usmjere prema pučini ostali su bezuspješni. To je prvi kit koji se nasukao u Danskoj od 1958. godine. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene