Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Clinton, Obama i Edwards u pomirljivim tonovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski predsjednički kandidati Hillary Clinton i Barack Obama u TV raspravi u Las Vegasu uoči subotnjih predizbora u Nevadi, uložili su znatne napore da izglade spor u pogledu građanskih prava, za koji su okrivili svoje suradnike i pristaše.

Treći sudionik rasprave na TV mreži MSNBC, John Edwards, iskoristio je pomirljive tonove dvoje vodećih kandidata kako bi istaknuo različitost svojih stajališta o gospodarstvu, nuklearnoj energiji i ratu u Iraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD: Hillary Clinton uzvratila napade na protukandidata Slika nije dostupna SAD: Irak u središtu rasprave demokratskih kandidata za predsjednika

S obzirom na to da se TV rasprava odvijala na dan rođenja dr. Martina Luthera Kinga, čije su zasluge za građanska prava crnaca u SAD bile u središtu razmirica Clinton, Obame i njihovih suradnika, to se pitanje nametnulo od početka rasprave.

Clinton i Obama, koji su već izrazili spremnost za pomirbu, u
raspravi su dodatno smirivali stanje, komplimentirajući si međusobno na predanosti za zaštitu prava crnačke i drugih manjinskih zajednica u SAD.

'Mi oboje katkada imamo razigrane pristaše koje se ne može
kontrolirati', rekla je Clinton dodajući kako su i ona i Obama u predsjedničkoj utrci zahvaljujući onome što je učinio dr. Martin Luther King.

'Naši pristaše, naše osoblje, previše se zanesu... i počnu govoriti ono što ja ne bih rekao', kazao je Obama.

Edwards je u raspravi otvorio pitanje velikih donacija koje su od
farmaceutskih i osiguravajućih kuća primili Obama i Clinton, što su oni uglavnom osporavali. Također se žustro raspravljalo o strategiji za povlačenje američkih snaga iz Iraka, kada u Bijelu kuću uđe demokratski predsjednik.

Najviše tema bilo je vezano uz pogoršano gospodarsko stanje i
konkretne mjere koje kandidati nude za pomoć američkim obiteljima, posebno onima slabijih i srednjih prihoda, koji su najviše pogođeni krizom.

Svo troje kandidata najavilo je porezne olakšice i drugu pomoć
najugroženijima, te osnivanje posebnih fondova za pomoć onima kojima prijeti ovrha kuća zbog kašnjenja u otplati hipotekarnih kredita.

Nevada je među državama s najvišim postotakom ovrha kuća u SAD zahvaljujući i brojnoj hispanoameričkoj zajednici, u kojoj je velik broj dužnika visokorizičnih hipotekarnih kredita.

Svi kandidati ponovili su da se zalažu za uvođenje univerzalnog
zdravstvenog osiguranja u SAD-u, gdje danas 47 milijuna ljudi nije zdravstveno osigurano.

Hillary Clinton je, govoreći o potrebi promjene energetske politike u SAD-u radi smanjivanja ovisnosti o uvoznoj nafti, uputila oštru
kritiku predsjedniku Georgeu W. Bushu rekavši kako je "jadno" da predsjednik SAD-a moli saudijske šeike da smanje cijene nafte.

Bush, koji boravi u posjetu zemljama Zaljeva, u utorak je pozvao
članice OPEC-a da povećaju proizvodnju, što u konačnici treba
rezultirati smanjenjem cijena nafte.

Stranački predizbori u Nevadi održat će se u subotu, a prema anketi lokalnog lista Reno Gezette Journal od utorka, očekuje se izjednačena utrka jer Obama ima podršku 32 posto birača, Clinton 30 posto, a Edwards 27 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene