Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush se priprema za posljednji govor o stanju nacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush održat će sutra ujutro govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, u kojem će, kako se najavljuje u Washingtonu, pozvati zastupnike da što prije prihvate predložene mjere za poticanje gospodarstva, kojem prijeti recesija i druge ključne zakonske prijedloge njegove administracije.

Bit će to posljednji Bushev govor o stanju nacije, uoči isteka njegova drugog mandata, i prema riječima glasnogovornice Bijele kuće Dane Perino, u njemu 'nije realno očekivati' nove političke inicijative.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Bush naredio prekid povlačenja iz Iraka nakon srpnja

Bush je nedjeljno poslijepodne proveo uvježbavajući govor, koji bi prema najavama savjetnika, trebao trajati četrdesetak minuta.

Osim poziva za hitno donošenje zakona o paketu mjera vrijednom 150 milijardi dolara i isticanja dvostranačke suradnje u kojoj je prihvaćen, Bush će se usredotočiti i na druge prijedloge: obnovu zakona o elektronskom nadzoru, stalno produljenje poreznih olakšica koje je uveo 2001. i 2003. godine te ratificiranje ugovora o slobodnoj trgovini s Peruom i Kolumbijom, najavili su dužnosnici i Perino. 

Bushovim ranijim govorima u Kongresu dominirali su veliki projekti - rat protiv terorizma, invazija Iraka, razvoj alternativnih goriva, djelomična privatizacija socijalnog osiguranja, proširenje programa Medicare i druge.

Visoki dužnosnik administracije kazao je kako će tema ovogodišnjeg govora biti 'Povjerenje i davanje ovlasti', o tome kako omogućiti Amerikancima da više odlučuju o vlastiti životima, umjesto da se okreću dužnosnicima u Washingtonu. Tema odražava jednu od konstanti Bushevog predsjedništva, zalaganje za manje poreze i smanjenje državne potrošnje.

'Njegov govor bit će obrana filozofije vjerovanja u Amerikance, nastojanja da ih se ovlasti kako bi donosili dobre i mudre odluke, posebno kada je riječ o tome da zadrže više svog teško zarađenog novca, umjesto da da šalju u Washington', najavila je Perino.

Bush će također pozvati na strpljenje prema ratu u Iraku, koji traje gotovo pet godina, ističući kako je vladi u Bagdadu potrebno još vremena da postigne politička rješenja i iskoristi sigurnosne dobitke ostvarene s američkim pojačanjima u prošloj godini.

Ne očekuje se najava većeg smanjivanja broja američkih snaga u Iraku, prije izvješća koje će Kongresu u ožujku podnijeti zapovjednik američkih snaga general David Petraeus. 

Posljednji govor o stanju nacije u svoja dva predsjednička mandata, Bush drži u vrijeme kada mu je popularnost na rekordno niskoj razini od ispod 30 posto, ratu u Iraku ne vidi se kraja, a gospodarstvo je usporeno do granice recesije. U kampanji za predsjedničke izbore u studenom, rješenja koja nude demokratski kandidati uglavnom su negacija Busheve politike, dok ga kandidati njegove Republikanske stranke uopće ne spominju, kao da ne postoji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene