Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dali joj humanitarnu vizu

Ovo podsjeća na Hladni rat: Bjeloruska sprinterica sklonila se u Poljsku nakon skandala na Olimpijskim igrama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bjeloruska sprinterica Kristina Timanovskaja sletjela je u srijedu u Poljsku kako bi se sklonila, nakon što se suprotstavila naredbi da se ranije vrati u svoju zemlju s Olimpijskih igara u Tokiju.

Podsjećajući na sportska dezerterstva tijekom Hladnog rata, ovaj slučaj mogao bi dodatno izolirati vladu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se nalazi pod sankcijama Zapada, nakon što se obrušio na svoje protivnike prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži se nevjesta Bračna ponuda na Jelačićevom trgu: Kristina, reci da! Slika nije dostupna Prekršajni sud u Splitu Zbog skidanja zastave EU mora platiti 102 eura

Lukašenko (66), na vlasti od 1994., suočio se prošle godine s neviđenim prosvjedima nakon spornog reizbora početkom kolovoza koji su oporba i Zapad ocijenili namještenim, zbog čega su pokrenuti veliki prosvjedi. Lukašenko, kojeg podupire Moskva, ne želi otići s vlasti.

Pošto je provela dvije noći u poljskom veleposlanstvu u Japanu, 24-godišnjakinja je najprije otputovala u Beč te potom u Varšavu.

"Poljska nastavlja pokazivati solidarnost i podršku", rekao je na Twitteru zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Marcin Przydacz, potvrdivši njezin dolazak, te zahvalivši diplomatima koji su joj olakšali putovanje.

Bjeloruska atletičarka je u nedjelju izazvala pomutnju kad je rekla da su treneri tražili od nje da spakira torbe u Olimpijskom selu te su je protiv njezine volje odveli na aerodrom, naredivši joj da se vrati kući jer ih je kritizirala.

Odbila je ukrcati se na let te je zatražila zaštitu japanske policije. Poljska joj je zajamčila humanitarnu vizu, a drugu njezinom suprugu koji će joj se pridružiti.

Na aerodromu u Varšavi, nekoliko Bjelorusa dočekalo je sportašicu, noseći karanfile i crnobijelu zastavu u znak otpora.

"Došli smo ovdje podržati svoju sunarodnjakinju, koja je rekla istinu o onome što se događa u bjeloruskom sportu", rekao je Eugene Dudkin, 31-godišnji student koji je otišao u Poljsku nakon što ga je policija na jednu noć zadržala u postaji zbog prosvjeda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene